800 jaar, geen steek veranderd

Van 14 oktober tot en met 4 november is de tentoonstelling 800 jaar- geen steek veranderd te zien in Het Markiezenhof.

Er worden 8 verschillende kostuums tentoongesteld, elk kledingstuk vertegenwoordigt een bepaalde tijd, van 1212  tot en met 2012. De kostuums laten zien hoe Bergen op Zoom zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Het uitdragen van de geschiedenis van de stad is van belang voor de huidige en komende generaties.

Voor ontwerper Ward Warmoeskerken een reden om acht eeuwen geschiedenis te vangen in acht verschillende kostuums. We komen ergens vandaan, de stad heeft een oorsprong die we bewust en onbewust met ons meedragen. Met de tentoonstelling 800 jaar- geen steek veranderd, wordt de geschiedenis van de stad letterlijk gedragen.

De kleuren, de materialen en de vormen van de kledingstukken verwijzen samen naar kenmerkende gebeurtenissen uit de afgelopen eeuwen. Van die gebeurtenissen zijn slechts nog materiële zaken over, zoals gebouwen, documenten en archeologische vondsten.

Met de kostuums probeert de ontwerper, de gebeurtenissen tot leven te roepen. Er wordt een beeld gegeven hoe er in de stad geleefd, gewoond en gewerkt werd. Volgens Ward hadden de mensen toen veel overeenkomsten met nu , vandaar de titel 800 jaar- geen steek veranderd. De kostuums zijn in een modern jasje gestoken, zo vormen ze een inspiratiebron voor ‘draagbare’ kledingstukken met een vleugje historie.