Bergen op Zoom doet veel te weinig aan duurzame energieontwikkeling. Althans, dat stelt VVD lid Joost Pals in een brief aan het college als hij vragen heeft over de voortgang m.b.t. het energiefonds.

 

Joost stelt dat enkele voorbeelden uit andere gemeenten als inspiratie dienen. Daarbij is het voor de gemeente BoZ vooral relevant dat er een overschot aan braakliggende grond is. Die grond zal de eerste tijd nog niet zo maar verkocht zijn. "Ook al lijken de tekenen van herstel zichtbaar op de woningmarkt; het gaat tergend langzaam. We moeten rekening houden met grond die nog lang “niets” ligt te doen (en dus rente kost). Het inzetten van de gronden voor energieopbrengst kan dit deels compenseren." 

In de brief van Joost is te lezen: "De fractie van de VVD heeft meermaals gewezen op het benutten van gronden die langere tijd braak liggen. Ook de daken van gemeentelijke panden kunnen worden aangewend om er zonnepanelen op te plaatsen. In den lande zijn er tal van initiatieven gerealiseerd of in uitvoering ten aanzien van het toepassen van zonnepanelen. Een mooi voorbeeld is te vinden bij de gemeente Emmen. Deze gemeente is bezig om in hun structuurvisie het realiseren van zonneakkers” mogelijk te maken. Men ziet dat daar vraag naar is vanuit de markt en gaat uit van een totaal van potentieel 200 hectare dat hiervoor ingezet kan worden. Een pilot van 20 hectare staat al op stapel." Dit alles is voor de VVD aanleiding om gericht vragen te stellen aan het college over de technische voortgang en of er al aan andere gemeentes navraag is gepleegd. Zo somt de VVD nog een aantal praktische voorbeelden op. 

Het is de vraag of en hoe de gemeente op deze vragen ingaat en of Bergen op Zoom inderdaad die 'groene' gemeente is die het claimt te willen zijn.