Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: een kikkertrommeltje.

 

                                                                                                                                 

Het object is bij nader onderzoek een wereldwijd bekend muziekinstrument: een trommeltje op een stok waar twee koordjes met elk een balletje aan hangen. Door het stokje tussen twee handen te wrijven slaan de balletjes tegen het trommeltje.

 

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt op Bali bij feesten, daar heet het een kikkertrommeltje of baris.

In Brazilië heet het een cabulete. In China wordt het gebruikt als handtrommeltje en ook in Afrika kennen ze het instrument als ‘twist-drum’.

 

Fascinerend is het gebruik in Tibet waar het instrument een rituele functie kent. Het heet daar een damaru, waarmee Shiva het ritme van de schepping en het universum slaat.

In vroegere dagen werd dit instrument van twee schedelhelften gemaakt. De twee kanten vertegenwoordigen het vrouwelijk en het mannelijk aspect, als de dualistische en scheppende krachten in het leven.

Aan de ene kant is het trommelvel, dat het mannelijke element vertegenwoordigt, ritueel wit geverfd met mannelijk semen (zaad) en aan de tegenovergestelde zijde is het trommelvel, dat het vrouwelijke element vertegenwoordigt, rood geverfd met menstruatie-bloed. Het dreunende geluid van de trommel symboliseert de hartslag van Schepping.

Prachtig verzonnen natuurlijk, maar een hele geruststelling om te weten dat de wereld zonder dit ook wel doordraait.

 

 

Dit object staat de hele maand september centraal. Kom kijken in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum en ontdek nog véél meer.