zaterdag 30 mei 2015


Sponsors

 Bergen op Zoom in Beeld
 is mogelijk gemaakt door:

 Beukelaar
 Sales & Design
 Industrieweg 3
 4661 VN Halsteren

 Ook sponsor worden?
 Klik hier voor meer info.

Redactie

 BOZINBEELD
 Schoolstraat 31
 4611 MD Bergen op Zoom 
 

Bergse Geschiedenisquiz

Het was weer een enerverend avondje in de theaterzaal van ’t Rijks aan het Bolwerk. De Geschiedkundige Kring had er opnieuw haar jaarlijkse Bergse Geschiedenisquiz georganiseerd. Voor de zevende maal dit keer.

Door Henk Franken - Maar liefst 22 enthousiaste teams, van maximaal zes personen, deden er dit jaar mee. Teams als SBM (Stichting Bezichtiging Monumenten), de Bergse Stadsreuzen, de Batraven, de Stomers, het CDA en de Eigenwijzen waren wederom van de partij. Middels vier gewone ronden van elk vijftien vragen en drie thema rondes konden de deelnemers hun kennis testen van het Bergse. De vragen varieerden van vrij goed te doen tot toch wel best moeilijk of lastig. Wie kent er bijvoorbeeld de verschillende processies met zijn liederen die er in Bergen op Zoom en zijn buurgemeenten met regelmaat te horen zijn. Voor velen een pittige vraag, ondanks de voor het eerst in deze quiz gebruikte geluidsfragmenten. Toch waren er echter teams waarvoor dit gesneden koek bleek en zij scoorden dan ook goed op deze thema ronde. In elke gewone ronde kwamen vragen naar voor die samen ook een soort themaatje vormden. Het jubileumjaar van de vastenavend werd bijvoorbeeld aangegrepen om in elke ronde een vraag te stellen over een van de afgelopen jubileumjaren met zijn motto’s en daarbij behorende liedjes. Voor de echte vastenavendganger was deze vraag  natuurlijk even makkelijk te doen als het optellen van een en een. Ook het boekje over de Bergse wielrenners was een bron van meerdere vragen. Maar daarnaast waren er ook natuurlijk vragen over de geschiedenis van Bergen op Zoom en zijn inwoners. Wat voor beroep had Oscar van Hemel bijvoorbeeld, waar het park in de wijk Meilust naar genoemd is? Of hoe heette een van de bastaardzonen van heer Jan III, die het tot drossaard van stad en land van Bergen op Zoom schopte?

Al bij al was het toch weer een flinke test op de kennis van de deelnemers. Daarnaast was het ook weer een hele leuke avond, die goed georganiseerd was. Het publiek op de tribune vermaakte zich weer prima en de dames en heren van ’t Rijks deden wederom hun best om iedereen van een natje en droogje te voorzien. Daarvoor offerden ze toch weer gratis en voor niets een vrije vrijdagavond op.

Oh ja, rest ons natuurlijk noch de uitslag te vermelden. Eventjes sprongen de leden van de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom, die onder de naam de Stomers meededen, op toen hun naam tijdens de tussenstanden op de eerste plaats tevoorschijn kwam. Eventjes maar, want noch geen twee seconden later stonden ze alweer op de vierde plaats, om te eindigen op de negende plaats. Het team van de familie Ambachts werd dit jaar meer dan verdiend eerste. Het was dan ook in hun clubje groot feest. Van mij mogen ze door blijven feesten tot volgend jaar als er weer een nieuwe quiz op het programma staat.

 

Wat is er te doen?

Vorige maand Mei 2015 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 18 1 2
week 19 3 4 5 6 7 8 9
week 20 10 11 12 13 14 15 16
week 21 17 18 19 20 21 22 23
week 22 24 25 26 27 28 29 30
week 23 31


Zoeken


Powered by Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, web hosting. Valid XHTML and CSS.