Update, foto's van zondag morgen bij de start!! Laat ik nou bij de naam BOV hele andere ideeën krijgen! Maar er is nog een Bergse club die deze naam draagt: De Bergse Oldtimer Vrienden.

Echter bij deze club is er niemand die echt in de schijnwerpers wil treden. Dat laten ze veel liever over aan hun geliefde tweewielers; oude brommers en oude lichte motoren. Jan Gillesen had me al eerder gecontact. “Sonn, we gaan zondag 19 augustus weer ons jaarlijkse ritje vanuit Piet en Els doen. Is dat wat voor je?” Nu was ik al eerdere jaren op pad gegaan om de oude brikken van deze club mensen op de gevoelige plaat te leggen. “De bikes moeten ouder dan 25 jaar zijn en harder rijden dan 40 kilometer per uur”, weet Jan mij te vertellen. Elk jaar organiseren ze een tourrit die begint bij Piet en Els van de Intermezzo, en die daar ook weer eindigt. “Dit jaar trekken we Zeeland in. We hebben een leuk routje uitgezet. Al bij al zo’n 85 kilometer”. De club doet ook vaak mee aan andere tourritten. Zo staan de ritten in Roosendaal, Zegge en Etten-Leur ook steevast op het programma. En als er geen andere ritten gepland zijn dan stappen ze vaak de eerste zondag van de maand op de brommer en doen ze een eigen ritje met de circa 20 leden die de club rijk is. “Contributie doen we niet aan. Als er kosten zijn voor de deelname, bij voorbeeld 5 euro, dan moet je die zelf betalen”. Als je met Jan praat dan druipt het enthousiasme van elk woord. Op de vraag wat er nu zo leuk is om met die ‘oude rommel’ te rijden, komt er een bulderlach op me af:”Maar Sonn, jongen toch, da’s de nostalgie he! Ge voel d’oe eige wir of dagge 16 of 17 ben”. Het is duidelijk waar Jan vandaan komt. Ikzelf, als liefhebber van tweewielers en als motorrijder, veer elke keer weer op als ik een oude brommer voorbij zie of hoor komen. “En wat je tijdens die ritten niet tegenkomt. De mooiste juweeltjes rijden er voorbij. Soms zijn ze helemaal speciaal gespoten met die metallic lak en zo, en dat is werkelijk prachtig om te zien. Alhoewel ik persoonlijk het liefst een hele originele brommer zie”. Jan zelf rijdt een Kreidler uit 1974. Het is een 50 cc, maar wel de lichte motor uitvoering. Iets dat je al kunt zien aan de vaste voetsteunen. “Dat ding rijdt wel 95”.


Als je nu ook de kriebels hebt gekregen, meldt je dan aan bij Jan Gillesen: 0650291756, of drop n briefje aan de Antwerpsestraatweg 106, 4615 AV te Bergen op Zoom. De club weet ook waar je eventueel jouw nieuwe vehikel kunt bemachtigen. Ook voor alle technische informatie kun je hier terecht. Dus wat let je?