“Laten we beginnen met de oproep dat er voor de ludieke klasse nog steeds plaats is om deel te nemen. Schrijf je dus in tot vrijdag 14 september via www.solexrace-bergenopzoom.nl of 1 uur vtv op de dag van de race”. Is de boodschap die ik van Frits Leenders, belast met commercie en pr, meekrijg. 

16 september is het weer zo ver, inmiddels al de derde editie van de Bergse Solexrace. Al na de eerste keer meldden we dat dit de start van een traditie zou worden. En nu inmiddels staat dit evenement bij velen omcirkeld op de kalender. Het is dan ook een spectaculair evenement, met de nodige ludieke knipogen. En er is sprake van strijd binnen de strijd om de winst. Behalve dat elke individuele deelnemer wil winnen, is er ook sprake van teams, onder andere de nodige horecateams zijn al ingeschreven. En ook hier wil de ene kroeg, of het ene bedrijf niet onder doen voor het andere. En zulk een spektakel midden in de binnenstad is natuurlijk uniek te noemen. De organisatie ligt wederom in handen van Stichting Evenementen Bergen op Zoom in samenwerking met de Tuf Tuf Solex Club. Het eerste startschot zal om 14:00 uur klinken uit handen van wethouder Arjan van der Weegen. Er zijn wederom drie klassen die in verschillende manches de strijd uitvechten: Bedrijfs/café ploegen – deze strijden om de Ernest Ligtenberg Assurantiën beker en natuurlijk de wisselbeker. Ludieke klasse – deze strijden om de Vinovat beker. Racers (60/70 kilometer per uur) strijden om de Beukelaar Tapijt Beker. Vooral bij die laatsten is het nodige vuurwerk te wachten. Er is naarstig gezocht naar concurrentie voor de mannen uit Zeeland. Echter, deze jongens zijn zo verschrikkelijk goed dat er nog weinigen de handschoen durven op te pakken. Voor het publiek is het zaak om weer tijdig een mooi plekje te bemachtigen. Het Beursplein, ter hoogte van de poort van het Markiezenhof waar start en finish is, zal namelijk al vroeg vol lopen. De ludieke manches zijn een waar genot voor de toeschouwer. Vorig jaar was er zelfs een prijs weggelegd voor een heuse Elvis, die al zingend het parcours aflegde. Een pechprijs en een speakerprijs zal de deelnemers alleen nog maar meer vuur in de wielen brengen. Die pechprijs kwam vorig jaar ten deel aan een deelnemer die gevallen was. Laten we hopen dat persoonlijk letsel dit jaar niet plaats vindt. Dat ligt ook deels aan het weer. Vorig jaar immers zorgde een nat circuit voor de nodige schuivers. 

Een oude solex is in feite een soort zware fiets met het motortje boven op het wiel. Qua balans en wegligging is het niet echt de juiste keuze. Van de rijders wordt dan ook behoorlijk wat techniek gevraagd om zo snel mogelijk door de bochten te gaan. En dat op de gladde bestrating die Bergen rijk is, is nog een hele toer!   Om nog even na te genieten van vorig jaar, en op te warmen voor dit jaar .... enkele fotookes...