Stemmen kan tot zaterdag 10 november.  De tien genomineerde grafische kunstwerken voor de BAS Grafiekprijs 2012 zijn bekend. Nu is het woord aan het publiek, want kunstliefhebbers kunnen tot zaterdag 10 november op hun favoriete kunstwerk stemmen. De winnaar wordt op zondag 11 november in Ahoy bekend gemaakt tijdens de Kunstweek 2012.

Net als de voorgaande acht jaar waren er veel inzendingen, zelfs 30 meer dan in 2011. “Bij de eerste aanblik op de 79 ingezonden grafische kunstwerken was het de vijfkoppige vakjury duidelijk dat het lastig zou worden 10 werken te selecteren”, vertelt juryvoorzitter Froukje Budding van Teylers Museum. “De prenten zijn van een hoog niveau en door hun diversiteit in stijl en techniek moeilijk te vergelijken.” De werken werden beoordeeld op het gebruik van de techniek, authenticiteit en hun expressiekracht. “Uiteindelijk gaat het erom hoezeer een kunstwerk in staat is de toeschouwer te raken”, aldus Budding. De jury verwacht dat de het tot op de dag van de uitreiking spannend blijft welk kunstwerk favoriet is bij het publiek. Naast het publiek heeft ook de jury een stem in de uiteindelijke winnaar. Deze stem telt voor 50% mee in het eindoordeel.

Stemmen
Stemmen kan tot zaterdag 10 november 17.30 uur op de website van Business Art Service (BAS) www.kunst.nl of op de stand van BAS tijdens de Nationale Kunstdagen in Ahoy te Rotterdam. Op zondag 11 november wordt om 15.00 uur in Ahoy de BAS Grafiekprijs uitgereikt. Kunstliefhebbers zijn van harte uitgenodigd. Meld u via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan voor gratis toegangskaarten.

De tien genomineerden

De tien genomineerden waarop gestemd kan worden zijn:

▪ Marjan Smit (Eindhoven) met ets Volle zee: “Een grafisch hoogstandje; de ets is tot in de perfectie uitgevoerd. Onder de robuuste boot kan de kijker zich verliezen in een sprookjesachtige onderwaterwereld.”

▪ Judith Rosema (Den Bosch) met haar litho in gemengde techniek Pinkie: “Zoet, zacht en ontroerend. De verfijnde lijnen en kleuren dwingen de kijker heel dicht bij het kunstwerk te komen: een intieme belevenis.”

▪ Peter Kalkowsky (Zutphen) met draaddruk/hoogdruk 42: “Een schitterend werk dat het verdient om lang en van heel dichtbij te worden bekeken. Alles in dit grafische kunstwerk lijkt met veel liefde, geduld maar vooral ook vakmanschap te zijn uitgevoerd.”

▪ Bea Verheul (Ruurlo) met haar ets/aquatint op koper Tak Gingko Biloba: “In de diepblauwe kleur kun je je als kijker verliezen. De geabstraheerde takken moeten precies met de juiste lichtinval bekeken worden, alleen dan zie je de schittering van het goud.”

▪ Hannie Ramaer (Velp) met de ets Het mannetje Siezoo: “Een ‘leuk en lekker ding’, zo wordt deze ets beschreven. In de verte doet de prent denken aan het werk van Lucebert.”

▪ Dirry Blom (Ridderkerk) met gemengde etstechniek Seaweed: “Een opvallend en aansprekend grafisch kunstwerk dat zowel van dichtbij als veraf overeind blijft. En dat met alleen maar de kleuren groen en zwart.”

▪ Peter Franssen (Bergen op Zoom) met aquatint/mezzotint Brugge: “Het zijn deze subtiele elementen samen met de sterke compositie, eigen kleuren en de perfecte uitvoering van de technieken die hem tot een gerespecteerd kunstenaar maken.”

▪ Arjenne Fakkel (Leiden) met de houtdruk Wat is het fijn om in leven te zijn: “De vrouwfiguren zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar vormen samen ook een sterke en speelse compositie.”

▪ Judith Stolker (Arnhem) met sjabloondruk Koffie?: “Is het een kopje koffie, of toch iets anders? Deze sjabloondruk blijft prikkelen. Met eenvoudige vormen en verrassende kleuren weet de kunstenaar een krachtig beeld neer te zetten, iets alledaags tot kunst te verheffen.”

▪ Natascha van der Linden (Rosmalen) met houtdruk Grow: “Wie goed kijkt, ziet dat de prent in twee richtingen is gedrukt. Het zachte kleurgebruik en de subtiele, groeiende takken maken er een poëtisch geheel van.

Business Art Service
Business Art Service (BAS) is de grootste kunstuitleen van Nederland en België. De organisatie is 25 jaar gespecialiseerd in verhuur en verkoop van kunst en collectiebeheer voor bedrijven en instellingen. Vanuit de overtuiging dat kunst op de werkplek inspireert, motiveert en de uitstraling van organisaties versterkt, verzorgt BAS de kunst voor bijna 2.000 opdrachtgevers.

“Wij riepen de BAS Grafiekprijs in het leven om de vervaardiging en ontwikkeling van ambachtelijke grafiek te stimuleren”, vertelt Berit van Dobbenburgh, directeur van BAS. “Het ambachtelijke element in de grafische kunst wordt door kenners en liefhebbers herkend en gewaardeerd.”