Griekse nostalgie uit de zestiger jaren herleeft. Het Roosendaals Griekse ensemble Omonia heeft zich de laatste tijd sterk uitgebreid. Na de zo succesvol verlopen concerten in 2010 bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van ‘Omonia’, hebben zich een aantal instrumentalisten spontaan aangemeld. Er werd ook stevig geïnvesteerd in nieuwe arrangementen. Tijdens de najaarsconcerten zullen vele nieuwe liederen ten gehore worden gebracht van een 12-tal in Griekenland zeer bekende componisten, o.a. natuurlijk van Míkis Theodorákis, met teksten van even zovele vooraanstaande dichters. Plaats van handeling: zaterdag 24 november om 20.00 uur in vestzaktheater “Het Zwijnshoofd” ,Moeregrebstraat 18, Bergen op Zoom en op zondag 25 november om 15.00 uur in zalencentrum “Erato”, Kade 45, Roosendaal. In Roosendaal met mogelijkheid tot deelname aan een Grieks buffet na het concert.

Het lijkt er soms op dat er geen goed woord meer over Griekenland gesproken kan worden. Dit vanwege een financiële crisis waar politici zich druk om maken, maar die voorlopig en vooral alleen het Griekse volk dramatisch treft en niet de (ook Westerse) veroorzakers van de misère. Na de catastrofale reeksen van oorlogen in de 20e eeuw waaronder de burgeroorlog van 1944-1949 en de fascistische periode van 1967-1974 was het Griekse volk totaal gedesillusioneerd en straatarm geraakt. De grote Griekse componisten Míkis Theodorákis en Mános Chazidákis en in hun kielzog vele anderen, zagen het vooral in de jaren vijftig en zestig als hun plicht en een noodzaak om liederen te componeren op teksten die voor het gewone volk zeer toegankelijk waren en die gemakkelijk konden worden gezongen. Spelen als die in de oudheid waren er niet maar de muziek van’deze groten’ bleek jarenlang het onmisbare brood dat blijdschap in de harten van de mensen bracht. Het Griekse volk is daar de componisten nog steeds dankbaar voor en ‘die’ muziek heeft mede aan hun ongekende populariteit bijgedragen. Een parallel met het heden lijkt te kunnen worden getrokken. Er is thans ook weer veel ellende onder de immer gastvrije inwoners van het mooie Griekenland. Honderdduizenden leven onder het bestaansminimum. Het zou gewoon wéér kunnen dat, waar alles en iedereen de Grieken in de steek laat, zij zich weer aan de muziek van de jaren ’50 en ’60 zullen laven. Zij zich weer zullen laven aan de schitterende melodieën met de mooie gevoelige teksten om hun verdriet niet als een bescherming te dragen, maar te kunnen zeggen “Huil niet, ook voor ons zal er weer een witte dag komen”. (De titel van een lied van Stávros Xarchákos) Ensemble Omonia is er na lange voorbereiding klaar voor om die mooie Griekse melodieën en teksten voor een groot publiek te vertolken.

Het programma bevat een evenredig aantal z.g. kunstliederen (semi-klassiek) en populaire lichte liederen van MíkisTheodorákis, Mános Chatzidákis, Ilías Andriópoulos, Yánnis Markópoulos, Stávros Xarchákos, Stávros Koujioúmtzis, Geórgos Moustakí, Vasílis Tsitsánis, Mános Loïzos, Yórgos Mitsákis, Níkos Ignatiádis en Dimítris Gógos.

De uitvoerenden zijn: Lia van den Brand mezzo-sopraan; Mieke Trimbos-Stoffels alt; Jaap van der Gulik bariton, algemene leiding; Pascal Mortiers bariton; Piet van Zijl tenor; Henny Besling piano, muzikale leiding; Ad Heijmans clarinet; Thémis Iossifídis bouzouki; Eveline Leenaerts-Broos fluit; Sylvia Maessen contrabas; Betsy Mortiers viool; Marjan Nieuwenhuizen viool; Peter van der Veer cello.

Kaarten: In en voor Bergen op Zoom verkrijgbaar bij het VVV, Kortemeestraat 19 en 45 minuten voor aanvang aan de zaal. In en voor Roosendaal bij het VVV, Markt 71 en 45 minuten voor aanvang aan de zaal. Toegangsprijs voor het concert €. 15,00. Voor het concert en buffet €. 40,00 inclusief 2 consumpties (met buffet tot 3 dagen voor aanvang). Voor kaartbestelling per bank/giro, zie website. Info: tel. 0165-302292, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , www.omonia.nl