Het grootse kerststuk van de Brabantse Wal, een grote kerststal en educatieve kerstroute.

Terwijl in december de kerstijsbanen in de regio als paddenstoelen uit de grond schieten, kun je juist op Landgoed Mattemburgh vanaf 8 december genieten van nostalgische kerstsferen in de mooie natuur. Brabants Landschap en Orangerie Mattemburgh presenteren een gevarieerd programma voor het hele gezin in de gehele december feestmaand. Toegang is gratis!

Grootste kerststuk van de Brabantse Wal Op het landgoed is voor de Orangerie het grootste kerststuk van de Brabantse Wal te bezichtigen met daarin een wenspiramide omringt door kerstbomen en een originele Armeense arrenslee. Kinderen kunnen bij het kerststuk een kaarsje aansteken en de kerstbomen komen versieren.

De kaarsjes zijn voor een euro te koop in de Orangerie en de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor Jeugdtheater Rotonde. Deze stichting is een podium voor jonge talenten vanaf 8 jaar en geeft in de regio Brabantse Wal op vrijwillige basis aan vele zaken hun medewerking. Alle reden om dit te ondersteunen.

Kerststal in gerestaureerde theekoepel als onderdeel van educatie kerstroute Hoogtepunt in het december feestmaand programma is de kersttocht over het gehele landgoed met in de gerestaureerde theekoepel de traditionele kerststal. Daar verblijven Jozef en Maria samen met hun ‘kinneke’ Jezus, de os en de ezel. Onderweg kom je ook langs de herders, de schapen, Jeruzalem, Bethlehem, de Romeinen en de drie koningen. De lijn van het kerstverhaal wordt gevolgd en heeft daardoor niet alleen een amusante waarde maar juist ook een laagdrempelige educatieve waarde. Aan de tocht is ook een puzzelroute gekoppeld.

Op de zondagen kan men in de herberg onderweg op de route een warme chocomelk voor de kleine gasten en een Glühweintje voor de grote gasten krijgen. Niet alleen buiten zijn de kerstsferen op het landgoed te beleven ook binnen in de Orangerie. De bezoeker stapt rechtstreeks in het prentenboek van Ot en Sien. Net zoals vorig jaar zijn de scholen uit regio uitgenodigd om deel te nemen aan de route. Vorig jaar deden meer dan 900 leerlingen mee. Maar natuurlijk is het ook als gezin om deel te nemen.

Binnen in de Orangerie kunnen kinderen de route afhalen aan het bureau van de Kerstman waarmee ze de tocht af kunnen leggen. Op het formulier staan een aantal vragen over het verhaal. Als je het formulier bij terugkomst weer inlevert aan het bureau maak je kans op een exclusieve High thee in de theekoepel. De winnaars zullen na 8 januari bekend worden gemaakt.

Het is goed toeven op de Brabantse Wal. Het december feestmaand programma op Landgoed Mattemburgh is te bezoeken van woensdag t/m zondag van 8 december t/m 2 januari van 11:00-21:00. De toegang tot het Landgoed en het event is gratis! Kijk ook op www.orangeriemattemburgh.nl

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 15,00 per jaar helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.