Wie kies je - Lijst Linssen. De laatste uit de rij politieke partijen die reageerden op onze vragenlijst. Dit keer laten we Lijst Linssen aan het woord.


· Kunt U in enkele zinnen weergeven waar Uw partij voor staat?


Zakelijk met een sociaal hart.  Zakelijk: we proberen o.a. zoveel mogelijk werkgelegenheid aan te trekken. Daar profiteert iedereen van. En werk is de beste garantie tegen armoede. Een sociaal hart: Lijst Linssen komt op voor de (zorg)belangen van met name ouderen, zieken en de jeugd, die het moeilijk hebben door het harde bezuinigingsbeleid van het huidige kabinet.


· Wat is het belangrijkste speerpunt in Uw programma?


Aantrekken van werkgelegenheid, stimuleren bedrijvigheid en aanpakken van criminaliteit.


· Wat verwacht U van de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom?


Betrokkenheid. Betrokkenheid van onze inwoners bij hun stad, hun sportvereniging, hun buren, hun wijkgenoten, de school van hun kinderen, de ouderen en zieken in Bergen op Zoom en ga zo maar door. Onze inwoners worden gevraagd om actief mee te denken over bepaalde uitdagingen waar we als gemeente voor staan! Dat mogen we zeker ook belonen.


· Wat is de toekomst die U voor de gemeente Bergen op Zoom ziet?

Een financieel gezonde en criminaliteit-arme gemeente met een sterke en duurzame economie dankzij de inzet van haar inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente. Dit gaat samen met een rijk cultureel en bourgondisch leven waarin alle parels die Bergen op Zoom heeft optimaal worden benut. De ouderen, zieken en jeugd krijgen de zorg die ze nodig hebben en verdienen.

· Als we kijken naar één van de peilers van werkgelegenheid binnen de gemeente Bergen op Zoom, industrie – fabrieken, dan is het duidelijk dat daar een daling in potentieel ligt. Waar richt Uw partij zich op om de werkgelegenheid in eigen regio te behouden, liefst nog te vergroten?


  • Bergen op Zoom nog meer promoten als ‘the place to be’ voor grote en kleine bedrijven.
  • Gerichte regionale samenwerking op het aantrekken van (buitenlandse) bedrijven in onze regio, ook in het kader van Maintenance Valley.
  • Drie belangrijke Rijksspeerpunten bevinden zich in onze gemeente: Maintenance (samen met Woensdrecht), Logistiek en Bio-based economy. Dit kunnen we verder uitnutten binnen het huidige beleid.
  • Verder gebruik maken van onze unieke logistieke hotspot tussen Antwerpen en Rotterdam, bijvoorbeeld door intensivering als overslagpunt (containerterminal).
  • Meer aandacht voor de samenwerking met Antwerpen en omgeving. Dat vergroot de werkgelegenheidskansen.
  • Verdere intensivering van de West-Brabantse samenwerking, waaronder met de Brabantse Wal gemeenten, waardoor de gemeente geld kan besparen. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen ambtenaren van Steenbergen en Woensdrecht.
  • Bestaande bedrijventerreinen en -bestemmingen zoveel mogelijk benutten. Zodra deze zijn uitgeput gaan we naar andere locaties kijken. Indien het zover is dan dient duurzame bedrijvigheid voorop te staan.


· Transport wordt een steeds belangrijkere factor; kijk maar naar de komst van de A4, de uitbouwmogelijkheden voor een echte Bergse haven, het mogelijk vergrote potentieel van de vliegbasis Woensdrecht, en dergelijke. Wat zijn Uw plannen ten aanzien van de verkeersveiligheid en verkeersdrukte, en hoe vergroot U de aandacht op milieuzaken? (zoals U weet zijn er bij recente keuringen van de Omgevingsdienst wat bedrijven al door de mand gevallen)

Natuurlijk gaan wij voor duurzame bedrijvigheid. Wat betreft de verkeersveiligheid: wij vragen regelmatig aandacht voor gevaarlijke situaties. Verkeersveiligheid staat hoog bij ons in het vaandel. Dat komt ook tot uiting in het feit dat onze partijleider ambassadeur voor de verkeersveiligheid van de Provincie Noord-Brabant is. Ook via deze weg vraagt hij aandacht voor de verkeersveiligheid op provinciaal en Rijksniveau.


· Wat is Uw droom voor een gemeente Bergen op Zoom?

Die is gelijk aan het geschetste toekomstbeeld, want het moet met hard werk mogelijk zijn. Een financieel gezonde en criminaliteit-arme gemeente met een sterke en duurzame economie dankzij de inzet van haar inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente. Dit gaat samen met een rijk cultureel en bourgondisch leven waarin alle parels die Bergen op Zoom heeft optimaal worden benut. De ouderen, zieken en jeugd krijgen de zorg die ze nodig hebben en verdienen.



· Zoals U weet is er door de landelijke werking van de politiek een groeiende terughoudendheid, of wel zelfs afkeer, tegen politici, verkiezingen en de manier waarop onze inrichting van de democratie plaats vindt. Hoe gaat Uw partij daar juist op reageren? Hoe brengt U de politiek weer dichter bij de kiezer?


Door positief te zijn en mee te denken in oplossingen. Niet alleen maar bekritiseren of voorstellen “afserveren”: zelf als politieke partij met concrete voorstellen komen over hoe het beter geregeld kan worden voor onze gemeente. Onze gemeente heeft geen behoefte aan politici zonder ruggengraat. De inwoners hebben niets aan praatjesmakers die de populariteitsprijs willen winnen. Maar wel aan mensen die met passie, gedrevenheid, professionaliteit en ambitie de stad besturen, al betekent dat soms dat er impopulaire besluiten moeten worden genomen en grenzen worden opgezocht. Dat doet Lijst Linssen!


· Welke belofte durft U de kiezer te doen, waar U zeker niet aan gaat tornen?

Dat we nog meer werkgelegenheid gaan creëren en hard optreden tegen criminaliteit.


· Kunt U in enkele zinnen vertellen waarom elke inwoner van de gemeente Bergen op Zoom gebruik moet maken van zijn of haar kiesrecht?

Omdat het over de inwoners zelf gaat! Zij kunnen bepalen wie er aan het roer van de gemeente staat. Helaas zijn er nog steeds te veel mensen in de wereld die niet mogen stemmen en onderdrukt worden, gevangengezet of vermoord omdat ze voor die vrijheid opkomen.