Voor de vaste luisteraar een feest van herkenning. Als ik Martin de Bruijn de hand schud is hij nog juist bezig met zijn programma ‘Koffiecrème’ dat tussen 09:00 uur en 11:00 uur te beluisteren is op elke doordeweekse dag.

De koptelefoon op, aandachtig naar het scherm turend, en onderwijl honderduit pratend in de microfoon die voor zijn neus hangt, zo moet je je hem voorstellen. Al zo’n dertien jaren draait hij voor BRTO Radio, maar daarnaast heeft hij ook er 18 dienstjaren op zitten bij Azatec te Roosendaal. In dit verzorgingstehuis was hij nog bezig met cassettebandjes, iets wat heden ten dage natuurlijk al helemaal niet meer voor te stellen is. Een hoogtepunt was het jaarlijkse reisje met de Zonnebloem, waar Martin vijf keer actief aan deel nam. Hij verzorgde dan de muziek als ze weer eens naar de Biesbosch of de haven van Rotterdam trokken. Al moest hij er voor vrij nemen, hij had het er graag voor over. Hieruit spreekt al zijn passie voor het vak. Als je hem hoort praten zou je zelf zowaar achter de knoppen willen plaatsnemen. “Ik probeer mensen juist dat te bieden wat ze op dat moment van de dag willen horen. Je moet daar wel rekening mee houden en niet alleen je eigen keus doorvoeren. Aan de andere kant is het hier bij de BRTO fijn dat je als programmamaker zelf de muziek mag kiezen. Ik ben wel eens ergens in Hilversum geweest, en daar was de programmering, en daarmee de keus van de liedjes, al helemaal vastgelegd. Dan is er weinig meer aan hoor”. Ook op zaterdag heeft hij een programma tussen 12:00 uur en 14:00 uur, ‘een Broodje Martino” geheten. Dat houdt dus in dat hij zes dagen in de week een programma draait. Daarbij komt dat elke uitzending wel anderhalf uur voorbereiding vraagt. Kortom, Martin is een druk baasje als het gaat om zijn grote liefde: radio maken.  Als je hem vraagt wat zijn grootste hoogtepunten waren komt hij met een top twee die verrassend is. Als eerste noemt hij de 250e uitzending van zijn programma Droomland waar hij Candlelight icoon Jan van Veen mocht interviewen. Dat kan ik me nog voorstellen. Maar als tweede hoogtepunt voert hij aan het moment dat hij wegens zijn pensioen meer tijd beschikbaar kreeg en nu vijf dagen in de week een ochtendprogramma mocht presenteren.

Martin is gekend en geliefd in Bergen op Zoom, dat komt ook mede omdat hij altijd aandacht geeft aan Bergse evenementen, mensen of muziek. “Zo heeft Bergen heel veel zangtalent, en dan vind ik dat de moeite waar om te laten horen. Zo heb ik elk uur ‘De Bergse Plaat’. Iedereen weet de programma’s van Martin wel te vinden. Ik zou zeggen, zet je radio maar eens aan en ontspan je.