Bert Heerink & Friends, dat zijn de artiesten die de CD 'Favourites' uitbrengen.

 

Het is donderdag 12 februari als ik mijn auto in de Kapellerlaan te Roosendaal parkeer. Even later zit ik aan een bak thee in het gezellige studiootje van Ad Landa. Al eerder was ik hier te gast om te kijken wat deze bluesman pur sang nu 'doet tikken'. Dit keer ben ik hier om wat meer te weten te komen over de laatste CD 'Favourites' die hij samen met Bert Heerink en Kees Schipper heeft uitgebracht. Dat Ad vaak op sjouw is met Kees Schipper is wel bekend; het levert prachtige intieme gigs op. Maar ik wil wel eens weten hoe ze nu Bert Heerink, de oud zanger van de bekende Rockband Vandenberg binnen hun rangen gestrikt hebben.

 

"Het was op een verjaardag van Kaz Lux dat Kees Bert tegen het lijf liep. Destijds was er in de gelegenheid De Koe een project waarbij tijdens een optreden in de derde set werd geïmproviseerd zo in de zin van 'kijk maar wat er gebeurt'. Het was eigenlijk zoiets bedoeld als 'Brabantse nachten', dus kun je nagaan dat ze vreemd opkeken van het bluesrock gehalte van ons, maar de organisatie vond het prachtig. We hebben dat ruim twee en een half jaar gedaan. Tijdens die verjaardag nodigde Kees Bert uit om dat eens een keer mee te maken. En zo is eigenlijk de samenwerking met Bert ontstaan. We praten dan over 'Heerink & Friends'.

 

Het is het management dat met het idee voor een CD kwam." Ad reikt me de CD aan en als eerste nummer zie ik 'Star' staan van Stealers Wheel. Daar heeft Ad wel een anekdote bij:"Voor ons als bluesmuzikanten is de timing van dit nummer gesneden koek. Echter, Bert als hardrockzanger zijnde had er maar knap veel moeite mee. Het werd dan ook een heel andere vertolking maar juist daarom is het op de CD zo bijzonder geworden." Dat brengt me direct op de essentie van de CD als ik Ad vraag hoe ze tot de keuzen voor die nummers gekomen zijn. Ad geeft onmiddellijk aan dat de opzet van de CD zou zijn dat het geheel natuurlijk moest klinken. "Natuurlijk krijg je nooit die beleving als tijdens een optreden omdat je het publiek mist dat jou die buzz geeft dat er iets magisch ontstaat. Maar toch wilden we met twee akoestische gitaren en een goede samenzang iets heel puurs weg zetten. Daarbij deden we wat we zelf graag wilden. We hebben er drie dagen over gedaan, waarvan twee dagen opnemen en één dag uitmixen, dit alles bij de bassist van Vandenberg."

 

Ik proef bij Ad dat het steeds meer een kwestie van 'back to basic' is, geen overdreven aandacht voor de apparatuur en wat er technisch allemaal mogelijk is. "Het gaat in eerste instantie om de muzikant achter het instrument. Wat doe jij om dat nummer iets bijzonders mee te geven zodat het jouw nummer wordt. Denk aan aanslag, timbre, ritme en dat soort zaken en niet aan wat de techniek jou aan andere klanken of mogelijkheden kan helpen. Daarom hebben we deze CD bewust akoestisch gehouden. We wilden de essentie van de nummers behouden door het heel klein te houden; het gaat immers om het liedje. Dat was ook het leuke om met zo weinig mensen samen te werken. We hadden allemaal onze eigen inbreng, onze eigen ideeën. Maar als die niet met elkaar strookten dan viel het nummer af. Immers als het niet samen lukt dan moet je het wel laten vallen anders komt het niet meer geloofwaardig over. Eerlijkheid in de muziek blijft altijd belangrijk, het publiek voelt dat. Dat is wanneer de vonk overslaat tijdens een optreden."

 

Ik snap nu ook hoe de keuzen van de nummers tot stand zijn gekomen. Daarbij weet ik dat Kees en Ad elkaar inmiddels perfect aanvoelen waarbij Ad opmerkt dat dat het inderdaad wel gemakkelijker maakt. Grijnzend merkt Ad op dat Bert weliswaar wat gitaar speelt maar dat instrument van Kees en hem niet mag gebruiken. Rest voor Bert natuurlijk de zang, maar dat is hem op het lijf geschreven. Toch hoor je vaak driestemmige samenzang want ook Ad en Kees weten hoe je het gevoel in de zang legt. Ik vraag Ad waarom er geen andere instrumenten te horen zijn. "Weet je Sonn, de kracht zit hem in het weglaten. Dat is muziek, en uiteindelijk gaat het om het geheel. We gebruiken wel hier en daar een drumcomputer om een basis beat te vangen. Heel de CD is zo geworden hoe ik hem wilde, juist ook omdat het zo uitgekleed is."

 

De CD 'Favourites' van Heerink & Friends is te koop bij optredens, te downloaden via CDbaby.com of wel te bestellen via de facebook pagina van Ad Landa.

Ik heb hem inmiddels in het bezit en ik kan je verklappen dat het een snoepje is dat laat horen hoe pure muziek vanuit de ziel van muzikanten klinkt.

 

Nummers als 'Juli July', of 'Pinball Wizard', klinken erg verrassend maar voor Ad is dat niets nieuws:"Ik ben opgegroeid met bands uit de jaren '60 '70 en daarvan wist je gewoon dat elk live optreden weer anders was, zeker anders dan de LP."

 

Hou trouwens de facebookpagina van Ad Landa bij, of natuurlijk onze eigen site www.bozinbeeld.nl / www.westbrabantinbeeld.nl, want het management van Bert Heerink werkt inmiddels aan een heuse Theatertour door Nederland. Als die van de grond komt mag je dit absoluut niet missen! Heerink & Friends dus.