17e Nederlands Cartoonfestival

OPGEWEKT! Een stroom cartoons over nieuwe energiebronnen

Het Markiezenhof Bergen op Zoom

12 april 2011 t/m 9 oktober 2011

 

Cartoonfestival in Het Markiezenhof, jurering en selectie

 

 

Eind januari heeft in Het Markiezenhof te Bergen op Zoom de jurering van de winnende prent van het 17e Nederlandse cartoonfestival 2011 plaatsgevonden. De zevenkoppige internationale jury beoordeelde maar liefst 1600 inzendingen uit tweeënvijftig verschillende landen. Het cartoonfestival staat in het teken van 'Nieuwe Energiebronnen'. De officiële prijsuitreiking vindt  plaats op 10 april tijdens de opening van het festival. De honderd beste cartoons worden geëxposeerd en blijven tot en met 9 oktober 2011 in Het Markiezenhof.

De jury is samengesteld uit; de Franse cartoonist Robert Rousso, Eric Elich grafisch ontwerper en cartoonist uit Bergen op Zoom, de Belgische cartoonist en voorzitter van KEVER (Belgische kartoenistenvereniging) Bob Vincke, Peter Nieuwendijk president-generaal van FECO, Jean Gouders voorzitter Nederlandse cartoonistenvereniging De Tulp, Mireille Franken en Sophie De Ripainsel resp. hoofd Publiek & Collectie en PR & Communicatie van Het Markiezenhof.

Het 17e Nederlands Cartoonfestival is een samenwerkingsverband van Het Markiezenhof, FECO en De Tulp.

De 1600 inzendingen zijn afkomstig uit veel Europese landen, de Verenigde Staten van Amerika en ook uit landen als Canada, China, Iran, Israel, Japan, Korea, Rusland en Syrië.

Een voorselectie werd reeds gemaakt door Peter Nieuwendijk. Kwalitatief slechte of tekeningen die niets met het onderwerp te maken hebben zijn in het eindoordeel niet meegenomen. Uiteindelijk zijn er 600 cartoons overgebleven waarbij humor en herkenbaarheid als belangrijkste criteria aangemerkt werden.

Bij de uiteindelijke selectie is gebruik gemaakt van het aloude HAHA-principe; Humor, Authenticiteit, Herkenbaarheid, Actualiteit.

Tentoonstelling OPGEWEKT

De tentoonstelling OPGEWEKT! Een stroom cartoons over nieuwe energiebronnen, resulteerde in talloze grappen over mogelijk gebruik van nieuwe energiebronnen. Tekenaars uit alle werelddelen met verschillende culturen en originele ideeën drijven de spot met de zogenaamde Groene Energie, vinden alternatieve bronnen, relativeren en laten ons lachten. Natuurlijk wordt de bekende alternatieve energie in beeld gebracht zoals windmolens, waterbronnen en zonnepanelen. Tijdens het festival mag er uiteraard hard gelachen worden. Cartoonisten uit verschillende landen laten in deze tentoonstelling zien hoe zij over nieuwe energiebronnen denken. Ze reiken ons ideeën aan en laten ons mee genieten.

Het Markiezenhof is bijzonder trots dat het opnieuw een podium kan bieden aan deze bijzondere vorm van beeldende kunst.

De beste honderd cartoons zijn gebundeld in een catalogus met als titel OPGEWEKT, deze is te koop voor € 10,- bij de receptie van Het Markiezenhof.