Op 27 september van dit jaar strijkt de Erfgoedfair neer in Mattemburgh. Het werd voor ons tijd om iemand van de organisatie de nodige vragen te stellen. Het werd Didier van Det.

 

 

Kunt U in enkele zinnen uitleggen wat Erfgoedfair is en waarvoor het bedoeld is?


De Erfgoedfair is een themafair die volledig in het teken staat van het wonen in een historisch pand. Eigenaren, bewoners en liefhebbers van deze panden –van jaren ’30-woning tot buitenplaats- worden deze dag geïnformeerd en geïnspireerd op het gebied van restauratie, onderhoud en inrichting van huis en tuin/park.

 

Wanneer is het ontstaan en hoeveel edities zijn er al geweest?

 

De Erfgoedfair is een initiatief van magazine Herenhuis, een tijdschrift dat volledig is gericht op het ‘wonen in historie’. Omdat het tijdschrift door haar lezers steeds meer als vraagbaak werd gezien ontstond de behoefte om de lezers ‘live’ in contact te brengen met organisaties en bedrijven die gespecialiseerd zijn in erfgoed. De eerste editie werd gehouden bij Paleis Het Loo in Apeldoorn en was meteen een succes. 

 

Het thema dit jaar is ‘Wonen in Historie’.  Is dit altijd het thema, en indien niet waarin komt dit thema dit jaar naar voren?

 

‘Wonen in Historie’ is tot nu toe altijd het thema geweest. Wel zijn er binnen dit thema variaties te vinden. Dit jaar ligt bijvoorbeeld een accent op historische interieurs.

 

Voor wie is het evenement echt bedoeld?

 

Het evenement is vooral bedoeld voor bewoners en eigenaren van een historisch pand. Het programma is echter zo breed dat deze dag bijzonder is voor iedere liefhebber van cultureel erfgoed.

 

Wat kunnen / mogen de bezoekers verwachten?

 

De top van de Nederlandse (en Belgische) restauratoren is vertegenwoordigd. Er vinden diverse demonstraties plaats van ambachtelijke restauratiewerkzaamheden. Daarnaast is er een uitgebreid programma met lezingen en workshops gericht op het ‘wonen in historie’. Je kunt bijvoorbeeld een ‘Matersclass Interieur’ volgen waarin je meeloopt met dé historisch interieurspecialist van Nederland, Eloy Koldeweij. Monumentenwacht Brabant verzorgt een workshop ‘Op inspectie met de Monumentenwacht’, waarin je meegaat op inspectie en onderwijl allerlei tips krijgt voor het onderhoud van je huis.  Natuurlijk kunnen bezoekers onder leiding van een gids deelnemen aan rondleidingen in Huis Mattemburgh en de prachtige stijltuinen die behoren tot de top-5 van Nederland. 

 

Kunnen zich nog deelnemers (bedrijven / personen) aanmelden om mee te doen en waaraan moeten zij dan voldoen?

 

Er worden alleen deelnemers toegelaten die zich hebben gespecialiseerd in restauratie, onderhoud of inrichting van historische panden. Er is nog beperkt plek. 

 

Wat vindt U persoonlijk de kracht van Erfgoedfair?

 

De Erfgoedfair is het enige evenement in Nederland dat gericht is op deze specifieke doelgroep. Bewoners en eigenaren kunnen zich in een prachtige ambiance volop laten informeren en inspireren. Door ieder jaar een andere bijzondere historische locatie te zoeken is de sfeer ieder jaar anders en vernieuwend. Die combinatie is uniek en gelijktijdig de kracht.

 

Wat zijn voor U de hoogtepunten van de afgelopen edities en waar hoopt U op dit jaar?

 

Een van de hoogtepunten was dat we in Paleis Het Loo een speciale workshop over historische behangsels mochten organiseren. Hierbij werden zalen betrokken die normaal niet voor publiek toegankelijk waren. Dit jaar is nieuw dat we, in samenwerking met Erfgoed Brabant en Theatergroep EELT, het mogelijk maken dat gravin Marie Louise Pelletier de Chambure op zondag 27 september uit de dood opstaat en voor een dag terugkeert op haar geliefde Mattemburgh. 

 

Wanneer is voor U dit evenement geslaagd?

 

Als bezoekers foto’s, tekeningen en bijvoorbeeld kleurstalen meebrengen en hun vragen over restauratie, onderhoud en inrichting voorleggen aan de specialisten. Dat is ons ultieme doel. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een fragment meenemen van oud behang dat ze onder vele lagen behang hebben aangetroffen. Specialisten van de Stichting Historische Behangsels kunnen er vaak veel over vertellen.

 

 

Wie nog meer wilt weten over dit bijzondere evenement, kijk op www.erfgoedfair.nl