Op zaterdag 26 maart 2011 organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten haar 11e Nederlandse Dialectendag

in het UNESCO-IHE Institute for Water Education in Delft met als thema het typeren van mensen en hoe dat gebeurt aan de hand van taaluitingen in de verschillende dialecten. Verscheidene aspecten i.v.m. scheldwoorden, schimpnamen, vloeken, het uiten van gevoelens enz. komen op deze dag. In het voormiddagprogramma wordt het thema van de dag toegelicht in vier lezingen. Dit jaar zijn dat:
· prof. dr. Piet van Sterkenburg (Universiteit Leiden) die wat vertelt over Emoties, karaktereigenschappen en kalmeringsmiddelen voor nerveuze en agressieve neigingen,
· prof. dr. Siemon Reker (RU Groningen) over 'Dikke woorden' in enkele dialecten van het Nederlandse taalgebied,
· em. prof. dr. Willy Van Langendonck (K.U. Leuven) over Motivaties in bijnamen van Vlaamse leerkrachten en
· Sjaak Bral over het Haags: de oeâhtaal der mensheid.
Na de lunch biedt het programma een gevarieerde mix van activiteiten. U kunt van 13.00 uur tot 15.00 uur de infomarkt bezoeken. Op die infomarkt zijn tussen 13.30 uur en 15.00 uur ook enkele korte presentaties te zien en te horen, die ongeveer een kwartier duren. Uit die 'dialectencarrousel' kunt u naar eigen smaak de voorstellingen bijwonen. Tijdens het middagprogramma treedt bovendien de Haagse flamingogroep de Règâhs op. In Den Haag is deze groep inmiddels een begrip, maar ook de landelijke media weten de Règâhs intussen te vinden. Zo werkten ze onder meer mee aan Oh oh Tirol, de opvolger van de succesvolle TV-serie Oh oh Cherso. Bovendien kunt u tijdens het middagprogramma uw dialectkennis testen in de dialectkwis Petjie op, petjie af. Als alternatief is het tevens mogelijk om deel te nemen aan een wandeling door de historische binnenstad van Delft onder leiding van een ervaren gids. Meer informatie omtrent de dagindeling en het namiddagprogramma vindt u op de website www.nederlandsedialecten.be.
Bij elke dialectendag verschijnt traditiegetrouw ook een dialectenboek. Dat bevat dit keer behalve de teksten van de ochtendlezingen verschillende kleinere bijdragen uit diverse plaatsen in Vlaanderen en Nederland over het thema van de dag.
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Veronique De Tier of Johan Knoester: tel. 015 - 215 43 97 (Nederland) of 0478 - 65 79 85 (België) e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelding voor de dag is verplicht. De Stichting Nederlandse Dialecten hoopt u van harte welkom te mogen heten.