Wie de Grote Markt op kwam lopen zag onmiddellijk dat het gezellig druk was op zaterdagmiddag.

 

Waren het niet de klanken van een leuk looporkest dan was het wel het geroezemoes van veel gevulde terrasjes die je al lang tevoren tegemoet kwam. In de ochtend was er nog regen, in de vroege middag nog dreigende wolken, maar het was het 11e Krabbenfestival en een Krabbenfestival kent altijd zon; dus nu ook!

Ze heten ‘Dweilband Lat Mar Ore’ en ze zijn de Bergse hoop met dit festival. Wat een heerlijk swingende band met een goede interactie met het publiek. Terecht wonnen ze dan ook de Amusementprijs en werden ze 3e overall. Oh ja, niet onbelangrijk, ze wonnen ook nog twee meter bier.

Wie de Potterstraat in kwam stond gelijk vast; wat een drukte was het er. Het Bierfestival trok ook deze zaterdag weer horden publiek. Met het Provoosthuis als centrum stonden er in de straat zelf weer veel standjes waar je menig gerstenatje kon bestellen maar waar zeker ook aan de inwendige mens was gedacht.

Het Bergs Bierbrouwers Gilde had het maar druk. Er werden heel wat flesjes speciaal bier geopend en in de aparte glazen van het publiek ingeschonken. De bezoekers lieten zich maar wat graag voorlichten over de diverse biertjes en proefden veel verschillende smaken. Maar daar is zo’n Bierfestival juist voor.

Je zag ze overal staan; groepjes mensen of een paar vrienden die onder het genot van een biertje stonden bij te kletsen. Dat glas valt al direct op. Het is inmiddels een traditie dat je een met een festival glas jouw proeverij aanvangt. En dat glas neem je mee van biertje naar biertje, naar weer een ander biertje…

Wie eenmaal op het Bierfestival belandt wil graag weer terugkomen. Ik sprak Marjon die helemaal uit Amersfoort kwam. “Mijn dochter woont in Breda en die zei dat ik eens mee moest komen. Wat een heerlijk ongedwongen sfeer, wat gezellig. Hier kom ik graag nog eens terug.” Dat van dat terugkomen klopt wel want ook dit jaar zag ik veel gezichten die ik op eerdere edities ook zag.

Op het Beurspleintje was het vanzelfsprekend druk en gezellig. Het was de laatste plek vanuit de binnenstad waar alle deelnemende looporkesten zouden samenkomen. Hier vond immers de prijsuitreiking plaats. Ook de Tivoli Band uit Halsteren was present op het Krabbenfestival. Overigens voor de liefhebbers: De Tivoli Band zoekt nog uitbreiding dus kijk op de site http://tivoliband.weebly.com/

Vorig jaar was de eerste prijs de prooi van een knotsgekke meidenband. Deze dameskapel is op de ellefde van de ellefde in 2005 opgericht door een elftal aan meiden uit de omgeving van Breda, Etten-Leur, Hoeven en Prinsenbeek met het idee om n goed stuk muziek te combineren met veel gezelligheid. En wat denk je? Juist, ook dit jaar waren ze de trotse winnaars.

De Chicas zijn een stel knotgekke meiden die met hun vuur en passie elk publiek los krijgen. Maar pas op, die meiden zijn supermuzikaal en het ene retestrakke stuk na het andere volgde. Show en muzikaliteit, gecombineerd met het vermogen elk publiek in te pakken bezorgde hen dan ook terecht weer de eerste prijs van het Krabbenfestival 2015.

Wat zich steeds lijkt voort te zetten is het enthousiasme van de jeugd. Niet alleen zie je steeds jongere kopjes deelnemen in de band, maar je ziet er ook steeds meer die plezier aan deze muziek beleven. Zoals deze twee kleine meisjes die een vrolijk dansje waagden op deze speelse klanken.