Na meer dan een jaar fotograferen door Sophie en Jacques van Eekelen en het  verwerken en samenstellen, in samenwerking met Coert Canne van Boordevolreclame, kunnen ze  met gepaste trots hun fotoboek presenteren.

 

Collega fotograaf Dick Vermaas ‘tekende’ voor de bijzondere cover.

Uit een door hen samengesteld potentieel van meer dan 500 Bergenaren hebben ze er uiteindelijk 160 vereeuwigd  in het fotoboek met de titel‘Gewoon Anders’, dat als subtitel meekreeg ‘Bergen op Zoom verandert en de Bergenaar verandert mee’.  Zondagmiddag  8 November wordt het fotoboek in zalencomplex  Den Enghel  gepresenteerd tijdens de door hen ingerichte expositie van een fotowand van 3 bij 10 meter met grotere en andere foto’s dan in het boek van de betrokken Bergenaren.  Het idee om de oude hobby in fotograferen op te pakken ontstond op een strandbedje in Malaga tijdens hun vakantie in Spanje. Dit idee kreeg later een  concrete vorm na een bezoek aan het Rotterdamse Fotomuseum waar ze een fotoboek zagen liggen over Amsterdam met foto’s van Amsterdammers in Amsterdamse straten  van rond het jaartal 1900. Zowel de mensen als de stad zijn nu anno 2015 anders, dat riep bij de van Eekelens de vraag op hoe zou Bergen op Zoom er over pakweg vijftig jaar eruit zien. Dan zijn er nog steeds Bergenaren, dan is er nog steeds een Bergen op Zoom maar met heel veel andere Bergenaren en waarschijnlijk  een met de tijd mee veranderde stad. Kortom dit gegeven triggerde hen om daar anno NU iets mee te doen. De essentie van het boek is geen naslagwerk met vips of bobo’s maar juist gewone ‘Bergse’ gezichten en dan toch gewoon anders geportretteerd.  De 160 Bergenaren  zijn te zien op een paginavullende zwart-wit foto op Bergse locaties  gemaakt, achter in het boek is een register opgenomen met het geboortejaar en een aantal regels die de personen typeren en waarmee ze vereeuwigd willen worden.

 

De expositie wordt zondag 8 november 2015 in Den Enghel om 15.00 uur door wethouder Yvonne Kammeijer geopend. Daarna zal op enig moment het fotoboek gepresenteerd worden.  De middag wordt gecompleteerd met drie muziek ensembles, Het Bergse blazers ensemble,  BABIZ ÇUNAT, balkan muziek en Alfons Nolten met hawaii muziek. Het beloofd een  bijzondere  happening te worden waarin de vele gezichten voor verrassing en herkenning zullen zorgdragen. Het fotoboek is daarna te koop bij de boekenwinkels Quist en Van der Kreek en bij Babouche Fashion.