Orthopedisch chirurg M.M. Alvarez Ferrero startte in oktober 2001 met het in ‘joint care’ opereren van patiënten met een versleten heup of knie.

Het tienjarig bestaan van deze destijds vernieuwende werkwijze wordt op vrijdag 15 april gevierd met een inloopmarkt voor (oud) joint care patiënten en andere belangstellenden. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur kan men binnenlopen in de aula van het ziekenhuis.

De inloopmarkt biedt gelegenheid om kennis te maken met joint care. Er zijn diverse kraampjes van onder meer firma’s die protheses leveren, fysiotherapeuten, medewerkers van de verpleegafdeling orthopedie en de VAAZ. Ook de orthopedisch instrumentmaker is aanwezig. Bezoekers kunnen onder begeleiding van een fysiotherapeut Nordic Walken door het ziekenhuis. OK-personeel toont het volledige instrumentarium dat gebruikt wordt bij het plaatsen van een prothese.

Patiënten in joint care krijgen in groepsverband voorlichting, worden op dezelfde dag geopereerd, krijgen een heup- of knieprothese en volgen gezamenlijk fysiotherapie. Voor de hele groep geldt: maandag opname, dinsdag operatie, woensdag leren lopen onder begeleiding van de fysiotherapeut en op vrijdag naar huis. In die week trekken patiënten bijna de hele dag met elkaar op en delen zij een speciaal voor deze groep ingerichte huiskamer. De patiënten vinden steun bij elkaar en stimuleren elkaar onderling. Dat bespoedigt het herstel. Na het ziekenhuisverblijf volgt groepsgewijs fysiotherapie, de hechtingen worden thuis verwijderd door de thuiszorg en zes weken later komt de patiënt nog één keer terug voor controle.

Voor het ziekenhuis was deze aanpak tien jaar geleden erg vernieuwend. Lievensberg was destijds het 5e ziekenhuis in Nederland dat volgens het joint-care-protocol ging werken. De opnameduur werd verkort van 14 naar 5 dagen. Inmiddels zijn er meer dan 1.600 patiënten binnen joint care geopereerd.

FOTOBIJSHRIFT

Het joint care-team bestaat uit (vlnr): Corrie van Trijp, coördinator Patiënten Service Bureau, Mark Koenraadt, verpleegkundige afdeling Orthopedie (G5), Ted van de Lest, fysiotherapeut, Miquel Alvarez Ferrero, orthopedisch chirurg, Anouk Bruin, secretaresse polikliniek orthopedie en Gerda de Waard, nurse practitioner orthopedie.