Schildersbedrijf Ad van Oorschot bestaat begin van dit jaar al weer 10 jaar. Ik kom de 4 mannen van het kleine bedrijf tegen wanneer ze op vrijdag tegen het eind van de week in de bedrijfskantine zitten.

“Dat doen we altijd zo, het eind van de week inluiden zullen we maar zeggen”, aldus Ad van Oorschot die 10 jaar geleden de zaak als eenmansbedrijf begon. De mannen praten honderduit. Behalve een relatief jonkie met amper vier jaren op zijn palmares, bestaat de rest van de ploeg uit oude rotten. Het zijn mensen die het vak kennen, mannen ook die van het vak houden. Ze hebben allemaal bewust gekozen voor een relatief klein bedrijf dat kwaliteit wil leveren. “Onze klussen zijn hartstikke divers. We krijgen van alles te doen. Zo staan we bij een particulier een raamkozijn te schilderen, dan weer werken we mee aan een groot project van een aannemer. Maar het is altijd verschillend, dus je zult nooit in een sleur geraken”, zo omschrijft één van de schilders hun werk. Dat wordt beaamd door een ander die verteld over collega’s die bij ‘een grote jongen’ werken en klussen krijgen als het schilderen van een hele blok huizen. “Na een hele straat dezelfde kozijnen te schilderen heb je dat wel weer gezien”. En dan beginnen ze te lachen hoe er nog drie straten te wachten staan. Nee, dan liever de diversiteit aan klussen die ze nu hebben. Het houdt hen ook wakker. Veel verschillend werk betekent veel verschillende oplossingen. En als je met deze mensen praat dan  wordt één ding al snel duidelijk; ze zijn verliefd op hun vak en willen niet anders dan alle facetten beleven. Als ik hen vraag wat nu de charme van het schilderen is, wat hen nu zo aantrekt in het vak dan komt er schoorrvoetend toch een opvallend antwoord: “Eigenlijk het resultaat, als je een mooi stuk werk aflevert waar je zelf tevreden over bent, maar waar vooral de klant blij mee is, dan heb je eem grote voldoening. Je bent blij en trots dat je die klant blij hebt kunnen maken”. Vakmensen met hart voor de zaak en hart voor de klant, dat is wat Schildersbedrijf Ad van Oorschot uitstraalt. Ad zelf doet nog een duit in het zakje: “je merkt wel dat de normen en materialen in de loop van de jaren veranderd zijn. Daarom werken wij ook alleen maar met eersteklas materialen. Als er dan namelijk nieuwe ontwikkelingen zijn, dan worden wij daar in mee genomen door de leveranciers. Zo blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen we kiezen wat voor de klant de beste oplossing is”. Kwaliteit met een glimlach, dat is hun motto. En die glimlach dat is een dikke hoor.

Vele ambachtsbedrijven worden gehouden aan de vele normen en richtlijnen die er zijn. Dat geldt natuurlijk al voor de gehele bouwsector waar het nationale Bouwbesluit de grondslag voor is. Daar zitten heel wat normen en regeltjes aan verbonden. Waar je vroeger nog op een trapleer stond te werken, is dat momenteel al snel verboden. Er moet immers een goede steigerconstructie komen, vaak met railingen en mechanismen zodat de schilder of andere arbeider zich kan vastgespen en er minimaal gevaar is voor vallen. “Maar wat nu als je in een smalle doorgang staat, waar die trap de enige mogelijkheid is om er bij te komen. Er is immers geen plaats voor een steigerconstructie, dus hoe moet je het dan doen?”, meldt één van de schilders. Vooral ook omdat ze bij de meest uiteenlopende klussen komen, staan ze vaak voor situaties waar de Arbo-wet eigenlijk geen antwoord geeft. Een andere grote verandering binnen het schildersvak is de verandering van materialen. De verven op zich zijn allemaal gebaseerd op bepaalde grondstoffen. Echter, hier komt de milieudienst om de hoek kijken.  Vroeger zaten er veel zware metalen in de verven, zoals lood en cadmium. Dat is tegenwoordig verboden. Daarnaast kennen haast alle verfsoorten oplossingsmiddelen als Vluchtige Organische Stoffen. Deze geven de schilder bij veelvuldig inademen een soort ‘dronken’ gevoel. Met alle nare gevolgen van dien natuurlijk bij ‘veel gebruik’. Daarom staat er nu verplicht op elke pot verf wat het gehalte VOS is. Vooral voor binnenwerk wordt momenteel vaak verf op waterbasis gebruikt. Zo spelen normen en richtlijnen een belangrijke rol bij de uitoefening van een oud vak als het schilderswerk.
voor contact: 0164-257927  of  06-20122016