Allanta vzw was de copartner van de Stichting Kwaliteitskring Limburg bij de organisatie van deze bijeenkomst.

 

Alle leden werden op pad gestuurd richting Sittard/Geleen waar we ons melden op het Brightlands Chemelot Campus. Dit is een initiatief van DSM, de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht.

 

Toen we via de parkeergarage het gebouw binnen kwamen was wel duidelijk dat heel dit centrum gericht is op innovatie. Geëtaleerde nieuwe  vervoersmiddelen op basis van zonne-energie en de meest moderne E-bikes wijzen al in die richting. 

 

Chrétien ging nader in op de start van de samenwerking van het SKL met Allanta. Beide organisaties betreffen kennisorganisaties waarbij continue vergaring, delen en ondersteunen kernwoorden zijn. Marcel Frère is managing director van Allanta vzw. In een korte vlucht neemt hij ons mee in de ontwikkeling van Allanta waarbij de eerste naam Centrum voor Kwaliteits Zorg Limburg was. De groei heeft inmiddels geleid tot diverse vestigingen waarbij ze met name Automotive, Medical Devices en de Food industrie bedienen, maar inmiddels zeker ook andere Algemene Industrie en Diensten. Voor alle info, zie www.allanta.be 

 

Allanta is inmiddels ook binnengestapt in het initiatief Brightlands Chemelot Campus. De Heer Hugo Delissen vertelt ons hoe het initiatief van deze campus is ontstaan, welke partijen er de schouders onder gezet hebben en hoe een en ander tot stand gekomen is. Het is niet vreemd dat je hier veel jonge mensen ziet rondlopen. Dit is namelijk een van de acht nationale wetenschaps- en innovatie parken in Nederland. Met name innovatie is hier een sleutelwoord. Om die innovatie te ondersteunen wordt er sterk ingezet op het opstarten van innovatieve nieuwe ondernemingen. Educatie, laboratoria, conferentie centra, cleanrooms en allerlei pilot faciliteiten zijn hier verenigd om een boost te geven aan nieuwe ontwikkelingen.

 

Natuurlijk worden we rondgeleid over de campus zelf en het gebouw, het Center Court, waar we de presentatie genieten. Je kunt voelen en beleven dat hier ideeën bruisen en dat de toekomst hier vormgegeven wordt.

 

Na de rondleidingen worden we door alle levensfasen van een start-up verhaal geleid. Je moet je dan bedenken dat er in het begin een idee is, een droom die uitgewerkt wordt in een resultaat. Maar hoe ga je dat idee en dat resultaat vermarketen? Hoe krijg je fabricage voor elkaar, niet zo maar van een uniek exemplaar maar juist van serie productie? Termen als businessplannen, financiering, management, en share holding dan wel investeringen komen voorbij. En dan nog is het een hels karwei om van idee tot een productief succesvol resultaat te komen. Het is juist het idee van ondersteuning dat hier blootgelegd wordt en de basis vormt van deze campus: hoe bevorderen we innovatie en helpen we jonge ondernemers hun weg naar een productief resultaat te vinden. Kijk maar eens op www.brightlands.com voor heel veel informatie.

 

Na deze uitleg is er nog tijd voor een informeel praatje en een drankje. Er is deze dag weer veel voorbij gekomen waar we nog lang over kunnen praten. Deze campus is in ieder geval een voorbeeld hoe Nederland inzet op continue verbeteren en innoveren, iets dat wij van het SKL met al onze eigen werkzaamheden ook voor ogen hebben.