4 juli is de laatste kans in 2010 om Flat Out in Bergen op Zoom te zien. Het Ravelijn zal weer het decor zijn voor een fantastische ‘familiedag’ zoals zij het zelf zeggen, met de sfeer van een heus festival.

 

Als ik op de vrijdag na Hemelvaart bij Maxim, gitarist van Flat Out, op de deur klop, laat drummer Herman Bierhuizen mij binnen. “We zijn druk bezig met de nieuwe CD te mixen. Het zijn opnamen van ons 20-jarig bestaan en het wordt echt te gek”. Maxim zit achter de knoppen en telkens als hij een nummer even laat lopen bekruipt mij datzelfde gevoel dat ik in De Stoelemat had afgelopen januari; ik wil swingen, ik wil meezingen en geen plafond is te hoog voor me. “Het wordt waarschijnlijk een dubbel CD en hij zou op 4 juli, als we spelen op ’t Ravelijn, klaar moeten zijn”. Al een maand geleden zijn de mannen begonnen met het bewerken van de opnamen, en nu de laatste hand gelegd wordt aan het uitmixen kun je de spanning op de gezichten zien. Op ‘n 48 sporen harddiskrecorder opgenomen en thuis bij Maxim op de computer met een speciaal programma bewerkt en uitgemixt. Je kunt er van uitgaan dat er de nodige tijd in is gaan zitten, want minutieus luisteren Herman en Maxim elke seconde muziek af over alle sporen of alles naar hun zin is. Wordt het resultaat dan gekunsteld? Nee helemaal niet zelfs. Als ik luister waan ik me terug in De Stoelemat, en ik zweer dat ik mezelf hoor joelen.4 juli dus op het Ravelijn. Voor Flat Out betekent dat nog steeds een hele happening. Herman verheugt zich al op de kinderen. “Al die smoeltjes, dat is zo leuk om te zien”. Miriam, de vriendin van Maxim vult aan: “die dag heeft ook echt de sfeer van een klein festival, met de omgeving, mensen in de buitenlucht, alle leeftijden samen”. Het is duidelijk dat iedereen er van geniet. Helaas kan William niet aanwezig zijn, hij is dan op weg naar China om zijn adoptiekindje op te halen. Die kan dan volgend jaar op ’t Ravelijn gelijk meekomen. Want ook dat is inmiddels een traditie; alle ‘aanhang’ van de band, inclusief kids, zijn ook altijd op ’t Ravelijn aanwezig. Een mooi gezicht was dan ook in 2008 toen alle bandleden hun kinderen op het podium hadden. Het is tekenend voor de sfeer van deze Ravelijn dag. Maar hoezo eigenlijk dan de laatste keer dit jaar in Bergen op Zoom? Flat Out speelt toch de laatste 100 jaren op de Braderie in Bergen, nota bene nog wel op de Grote Markt? “Nee, dit jaar niet”, zegt Herman. “De afgelopen jaar zijn we gevraagd om op de Grote Markt de Bergenaren te vermaken. We hebben er ontzettend veel plezier aan beleefd, en hebben ook best wel wat neergezet. Maar nu wil Sterck ook eens iets anders proberen. Zonde alleen is dat de communicatie hier over beter kon, want we moesten het van derden horen”.  Dan maar dit jaar met zijn allen naar ’t Ravelijn, waar Robin de plaats van William zal innemen.
In het voorprogramma zal Santo Beats spelen. Deze gelouterde mannen zullen een behoorlijk opwindende intro betekenen voor een dag vol muziek, plezier en vooral gezelligheid. Zoals Miriam zei “een festival in een notendop”
Gezien het feit dat er slechts ongeveer 700 man op ’t Ravelijn toegelaten wordt, is het zeker zaak om tijdig een kaartje te bemachtigen. De echte fan wil immers het laatste optreden van 2010 van Flat Out in ons eigen 'Berrege' niet missen. Pffff, het is anders wel weer heel lang wachten tot het volgende kalenderjaar aanbreekt en deze echte Bergse band weer in ons Bourgondische stadje neer zal strijken. Schrijf dus op in je agenda: 4 juli, Flat Out op ’t Ravelijn!