28 mei aanstaande bestaat het Mexicaans / Texaans restaurant El Mundo de Carlita 10 jaar. En als je dan bedenkt dat het maar weinig gescheeld heeft of Bergen op Zoom was dit sympathieke horecastel kwijt geraakt aan Almelo.

Het Beurspleintje is een fantastisch pleintje. Carla en Ger vinden dat ze het getroffen hebben met dit karakteristieke plein als vestigingslocatie. “Moet je eens kijken met zo’n gebouw als achtergrond”, zegt Ger. “Ja”, beaamt Carla, “maar dan moet je ook eens in de avond vanaf hier boven kijken, als de lampjes branden en het wat donkerder wordt; zoo gezellig”.
Het is duidelijk dat het stel het erg naar de zin heeft. En hoe zit dat dan met Almelo?
“Sja”, zegt Ger, “we waren aan het kijken om weer wat te beginnen. En we hadden ook een plekje in Almelo op het oog. Maar toen kwam meneer Te Pas met de vraag of wij niet het hoekje van ’t Beurspleintje, het oude VVV pand wilden verbouwen? Ook met name de goodwill van Rien Stoffels was een duwtje in de rug. Gebri regelde de verbouwing en wij mochten zelf de inrichting doen. Ik had natuurlijk al ervaring op dit plein met Bolleke dus de stap was snel gezet”. De stempel op de zaak was ook snel gezet. Als je binnenkomt is het de mix van kleuren, allerlei rommeltjes en tierelantijnen die je onmiddellijk op je gemak stellen. Je voelt gewoon, hier is het aangenaam vertoeven, laat die menukaart maar komen. Carla lacht, “Die spulletjes die je ziet komen echt overal vandaan. Zelfs gasten brengen dingen mee waarvan ze denken dat het wat voor ons is”. Om over die gasten verder te praten valt het op dat ‘De Mexicaan’, zoals het restaurant in de volksmond genoemd wordt, behoorlijk wat trouwe vaste klanten heeft die zeer regelmatig terugkomen. Het is bijna een mix tussen een gezellig eethuis en een leuke bruine kroeg. “Ik denk dat het komt door de persoonlijke aandacht die we aan onze gasten geven. Ik loop zelf veel tussen de gasten en maak graag een praatje met ze. Ik herinner me ze ook, en klanten kunnen het waarderen als je een keer vraagt hoe het was met die vader of met dat werk. Carla en ik zijn ook echt ‘mensen-mensen’. Dat komt misschien terug vanuit ons beider vorig beroep. Ik als kapper, en Carla werkzaam in de slager, we hebben natuurlijk altijd al met mensen van doen gehad. En dat vinden we ook leuk. En de klant proeft het wanneer je echt belangstelling voor ze hebt”. Hoe dan ook, het is drukker dan ooit in de Mexicaan. Ger steekt zijn bewondering voor zijn vrouw niet onder stoelen of banken: “Als het echt druk en hectisch wordt staat Carla als de rots in de branding. Zij is diegene die snel de bestellingen en de bonnen afhandelt, het personeel structureel aan het werk zet, en er voor zorgt dat alles in goede banen geleidt wordt. Laat mij maar tussen de mensen staan en er voor zorgen dat ze zich goed voelen. Wat Carla doet is niks voor mij. Evenmin als hetgeen het personeel doet. Als je die met borden en bestellingen ziet jongleren; bij mij zou er al lang een en ander tegen de grond zijn gegaan”.
Die drukte komt ook omdat Carla en Ger weliswaar constant aan het veranderen zijn, de succesformule wordt echter niet uit het oog verloren. Het blijft een Mexicaans / Texaans eethuis. De maaltijden blijven volgens deze formule geserveerd worden. Was het vroeger nog wel meer een eetcafé, is het nu meer restaurant geworden. Maar net als toen klopt daar dat Mexicaanse-Texaanse hart.
Als ik vraag om hoogtepunten kijken Ger en Carla elkaar eens aan. Aarzelend begint Ger, “joh, hoogtepunten? Eigenlijk maken we zoveel mooie dingen mee. De samenwerking met de collega’s hier is top. We doen heel veel samen. Bergen is een fantastisch mooie stad. We hebben erg leuke klanten. Hebben ook al veel leuke evenementen kunnen organiseren. Hmm, ja ik weet het. Als er één hoogtepunt was dan moeten we haast wel Roze Zaterdag noemen. Dat was zo’n geweldig feest hier op het plein”. “Ja”, beaamt Carla, “dat mogen ze nog wel eens over doen”.
Ondertussen krijg ik kramp in mijn vingers van het schrijven. Als je met dit stel eens een dergelijk praatje aangaat wordt het al snel laat. Geen wonder dat al hun klanten ook altijd blijven hangen, en zo graag terug komen. De Mexicaan is een blijvertje.