Gekrakeel rondom kerncentrale Doel ontspoort in conspiracythriller

 

‘Steeds vaker worden we geconfronteerd met incidenten bij de nucleaire installaties van Doel, België. Als je je dan, net als ik, wat meer verdiept in deze materie, dan heb je alle elementen voor een spannende thriller.’ 

Auteur Sonn Franken weet waar hij over praat. Al zo’n twintig jaar houdt hij het wel en wee rondom deze Belgische centrale in de gaten. Het heeft geresulteerd in een lange rij incidenten en gebeurtenissen. Een staatje dat hij maar al te graag deelde met de Bergse politicus Evert Weijs, iemand die het hele reilen en zeilen van de kerncentrale al lang een doorn in het oog is.

Kerncentrale Doel wordt al heel haar bestaan geteisterd door incidenten, ligt daarbij bovendien tegen Nederlands grondgebied aan. Daarmee vormt de centrale te Doel een risicovolle onderneming voor beide landen. Kernenergie heeft op zich een hele sinistere schaduw die mens, land en have in langdurig onheil kan storten: radioactieve straling. Wat nu, als deze onzichtbare dood zich een weg naar buiten weet te banen? De gevolgen kunnen desastreus zijn. Zoals zo vaak wordt de dreiging eens zo hoog als veiligheidsinspanningen dreigen te worden “gedwarsboomd” door economische belangen. Deze dans der deugden kan tot vervelende consequenties leiden als pecunia belangrijker blijken dan de veiligheid en het welzijn van de omgeving.

Het hele verhaal heeft geleid tot de nodige gedachtespinsels bij de Bergse schrijver. Gedachtespinsels die het afgelopen jaar vorm kregen in een boek: “Dossier Doel”. Het is een heuse conspiracythriller die de lezer meeneemt in een stroomversnelling van incidenten in combinatie met corruptie, belangenverstrengelingen, terrorisme en zelfs internationale complotten. Deze kokende cocktail van gebeurtenissen kan niet anders dan tot een knallend einde komen. ‘Natuurlijk wilde ik een spannend boek schrijven en ik hoop dat veel mensen plezier aan het lezen ervan beleven. Maar tevens wil ik een waarschuwende vinger in de lucht steken! De situatie rondom kerncentrale Doel is gevaarlijker dan we ons realiseren en we mogen absoluut geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze eigen omgeving.’ Aldus de auteur.

“Dossier Doel” is het nieuwe boek van de Bergse schrijver Sonn Franken dat in samenwerking met uitgeverij Boekenindustrie op de lezersmarkt zal worden gebracht. De presentatie zal plaatsvinden op vrijdagavond 20 juli te Bergen op Zoom, waarbij Evert Weijs het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen. Momenteel werkt uitgeverij Boekenindustrie te Veere hard aan de cover.

Vanaf nu zullen er heel wat uitnodigingen worden uitgestuurd of via de media kenbaar gemaakt worden. Het is geen geheim dat de hele kwestie inmiddels internationale interesse heeft, het zou dus best wel eens heel druk kunnen worden in Den Enghel, omdat ook iedereen bij deze is uitgenodigd.

Presentatie Dossier Doel

 

Datum Vrijdag 20 juli; vanaf 19:00 uur

Locatie Den Enghel

Grote Markt 19, te Bergen op Zoom

Titel Boek Dossier Doel

Auteur Sonn Franken  (06 247 022 74 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Uitgeverij Boekenindustrie (06-38611596 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Een eerste pre-recensie mochten we al van een professioneel testlezer ontvangen:

 

" Ha Sonn,

 

 

 

Met rooie oortjes je manuscript gelezen. Ik wil hem omschrijven als een conspiracythriller, als je daarmee akkoord gaat? Het is een ambitieuze roman, verteld op een aangenaam ritme. De plotwendingen steken goed in elkaar, de personages zijn geen eendimensionale helden, maar mensen van vlees en bloed. De cameraderie, het ontluikend liefdesverhaal, de overpeinzingen van de HP, de mijmeringen over het journalistenmétier … allemaal mooi gedoseerd, helder weergegeven met een meeslepende vaart. De research is evenwichtig verpakt in het verhaal en zal meer dan eens een aha-momentje bezorgen bij de lezer. Als de contouren van de uiteindelijke plot doorschemeren en blijkt dat het hier gaat om een continentale samenzwering om Europa te knechten op extreemrechtse leest, wordt het akelig, temeer dit kan getoetst worden aan de hedendaagse realiteit. Ik heb genoten van het verhaal, de warme personages en de losse verteltrant.

 

Ik wil besluiten met je proficiat te wensen met dit kloeke werkstuk, doorwrocht, goed gedocumenteerd en aangenaam om te lezen. Ik heb genoten.

 

Met vriendelijke groeten

 

 

 

Marc Kerkhofs"