"Homm'age à trois", zo luidt de expositie die vanaf 8 september aanstaande maar liefst drie maanden lang in het Markiezenhof te bewonderen is.

Het is een eerbetoon aan drie oudere Bergse kunstenaars die hun sporen hebben achtergelaten in de Bergse gemeenschap, maar meer nog als impulsgevers kunnen worden gekenmerkt in de Bergse kunst- en cultuurwereld. 

 

We praten hier over Fons Gieles, helaas al overleden, Joop Mijsbergen en Jan Wessendorp. Je kunt aan de twinkelende ogen, de enthousiaste gebaren en de opgetogen woorden merken hoe zeer de initiatiefnemers van deze bijzondere tentoonstelling bij deze gebeurtenis betrokken zijn, vooral ook emotioneel. 'Omdat deze kunstenaars zoveel inspiratie brachten.' 'Een aantal van ons hebben nog van hen les gekregen.' 'Deze drie kunstenaars hebben het publiek, maar zeker ook het kunstklimaat in onze stad, zoveel impulsen gegeven.' Het zijn zinnen die we uit de monden van Jan Slokkers, Gerard Huisintveld, Richard de Weert en Henk Boot mogen optekenen.

 

Synapsz Kunstcollectief pakt met deze expositie flink uit. Al ruim twee jaar wordt achter de schermen hard aan het programma gewerkt. Een programma dat in welhaast elke dag een andere invulling krijgt. We kunnen eigenlijk van dit collectief niets anders verwachten. 'De expositie is elke dag in beweging, toont elke dag weer iets anders. Wij van Synapsz noemen dit "Slordig". De kunstenaars uit het collectief zelf zullen ook een bijdrage leveren. Bijdragen waarvan ze van elkaar nog niet weten wat deze zullen zijn. Deze bijdragen zullen overigens een mobiel karakter hebben, ze zullen komen en weer gaan. Ook de drie hoofdrolspelers van deze expositie zullen wisselingen in deze expositie krijgen. Zo nodigen we het publiek uit om niet slechts één keer te komen kijken, er is namelijk steeds weer iets nieuws te zien.' Aldus Jan Slokkers.

 

Aan de hoofdrolspelers zullen thema's verbonden worden om het geheel vorm te geven:

 

Fons Gieles - De Stad

Joop Mijsbergen - De Zee

Jan Wessendorp         - De Mens

 

Met deze expositie sluit het kunstcollectief ook perfect aan bij het thema van het Markiezenhof:"Publiek geheim - geheim publiek". Al vanaf het begin was er een nauwe samenwerking met Cees van Broekhoven van het Cultuurbedrijf en het Markiezenhof. Vandaar ook de keuze  voor het Markiezenhof als locatie, met de twee open tuinzalen en het museumcafé. De entree is voor deze expositie op de begane grond van ons stadspaleis uiteraard gratis.

 

Gezien het onderwijzend karakter van de drie Bergse kunstenaars, wordt ook in het bijzonder aandacht besteed aan de jeugd, de opkomende kunstenaars in spé.  'Het educatieve component in deze staat voorop. Juist de culturele kunstzinnige vormgeving en onderwijs worden in deze expositie meegenomen. Scholen zullen daartoe nog worden aangemoedigd om actief deel te nemen.' Zo zit het collectief vol met ideeën die van deze "Homm'age à trois" een continue levend evenement zullen maken. Je heet tenslotte niet voor niets Synapsz Kunstcollectief. Dat betekent in ieder geval voor het publiek twee dingen: Kwaliteit met een hoofdletter en een continue confrontatie met verrassingen. 

 

De nazaten van Fons Gieles en de nog levende kunstenaars Joop en Jan zijn laaiend enthousiast over deze komende "grande" expositie. Als je de afgevaardigden van Synpasz mocht aanhoren, dan word je vanzelf ook laaiend enthousiast en kun je haast niet wachten tot op zaterdag 8 september de officiële opening plaats vindt. De tentoonstelling loopt nog tot en met 3 december 2018.

Alle details kun je vinden op de facebook pagina van Synapsz Kunstcollectief. Kijk ook even op hun website www.synapsz.nl  of wacht verdere details af op de website van het Markiezenhof www.markiezenhof.nl 

De volgende beelden zijn afkomstig van Synapsz Kunstcollectief

Fons Gieles

Joop Mijsbergen

Jan Wessendorp