38 schilderijen van het Rijksmuseum komen binnenkort naar Bergen op Zoom. 

Van 17 februari tot 10 juni is ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ te zien in het Markiezenhof. Nu is ook bekend dat de met Bergse meekrap geverfde Rubia-japon van Hare Majesteit Koningin Máxima als pronkstuk deel uitmaakt van deze tentoonstelling.

 

Meekrap uit Bergen op Zoom

De wortel van meekrap (een plantje dat in onze regio groeit) geeft de rode kleurstof waarmee het Bergse bedrijf Rubia Pimenta de door Jan Taminiau ontworpen japon heeft geverfd. Hare Majesteit Koningin Máxima droeg de ‘Rubia-jurk’ op Prinsjesdag 2009. Modeontwerper Jan Taminiau (Goirle, 1975) heeft meerdere jurken voor haar ontworpen.

Meekrap hoort bij het element ‘aarde’, het thema van de reizende tentoonstelling Lage Landen. Het Markiezenhof draagt dit thema breed uit door het verhaal te vertellen van de Brabantse Wal.

 

Koninklijke japon in de Schatkamers 

De koninklijke japon krijgen we in bruikleen van de Koninklijke Verzameling, deze wordt geëxposeerd in de Schatkamers van het Markiezenhof, tussen de schilderijen van het Rijksmuseum. 

De kleurstof uit meekrapteelt was de basis voor een belangrijke industrie in Bergen op Zoom, voordat synthetische kleurstoffen op de markt kwamen. Het Bergse bedrijf Rubia 100% Natural Colours (voorheen Rubia Pimenta) zorgt voor een herstart van deze traditie en handelt in natuurlijke kleurstoffen zoals meekrap en wouw. Deze worden gebruikt voor tapijt,- textiel en de kledingindustrie. 

 

Schatten uit het Rijks

Het Markiezenhof is een van de vijf musea waarin het Rijksmuseum haar schatten exposeert, de overige zijn: Stedelijk Museum Zutphen, Westfries Museum Hoorn, Gemeentemuseum het Hannemahuis Harlingen en Museum Gouda. Na Lage Landen volgen Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. 

Het Markiezenhof pakt extra groot uit met het verhaal van de eigen Lage Landen: de Brabants Wal. Met de vele samenwerkingspartners, waaronder Atelier NL, Arsis en boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge is Lage Landen een belevenis voor jong en oud.

Parallel aan de expositie Lage Landen zijn in de Tuinzalen van het Markiezenhof de tentoonstellingen "Brabantse Wal: Nederland in een notendop" van boswachter en natuurfotograaf en de internationale expositie van Arsis Kunst en Sociëteit te zien.