Donderdagmiddag 17 januari was het best druk bij Den Enghel.

Er waren vooral veel mensen uit het onderwijs en dat was niet eens zo vreemd. De samenwerking tussen het schoolwezen en Stichting Vastenavend loopt al een aantal jaren. Immers, steeds meer wordt er aandacht besteed aan de kleine krabbekes, al vanaf groep 1.

 

Deze bijeenkomst was er grote aandacht voor “Project Nar”. Wally Sep nam de aanhoorders mee in de plannen. Het moet een belevingsmoment voor de kinderen worden als ze terug stappen in de tijd. Bij Den Enghel worden de kinderen opgevangen door een soort lakei; het betreft hier kinderen van groep 6. Elk kind krijgt een narrekap, en beleeft het verhaal met beelden, geluiden en allerlei attributen. Natuurlijk zit er een spelelement in deze verhaalbeleving met als cadeau voor de winnaar, een speciaal fotomoment, zittend op de stoel van Prins Nillis III.

 

Maar… hier komt het….. Stichting Vastenavend heeft een opdracht voor de scholen: Ontwerp en maak een Narrepak van de toekomst, of een deel er van. Aan deze opdracht zit een heuse agenda:

 

• Uiterlijk 9 februari dienen de scholen zich aan te melden.

• Voor 20 februari dienen de deelnemende scholen aan te geven wat ze doen.

• Zondag 24 februari vindt er een grootse modeshow plaats in Den Enghel.

 

Wie denkt dat allen groep 6 zo intensief betrokken wordt, heeft het mis. Voor de groepen 1 t/m 3 is er een waar voorleesfestijn in de bibliotheek. “De nar leer krablòòpe”, zo heet deze voorleesshow, die vol zit met zang en dans, eigenlijk alles in echte Vastenavend sfeer.

 

De andere groepen krijgen ook de nodige aandacht voor het Vastenavend feest, zulks op de eigen scholen, maar ook tijdens bezoeken aan Halwana en aan de diverse bouwclubs.

 

Oh ja, in het kader van de Kindervastenavend wordt aan de kinderen gevraagd om een echte narrestok te maken. Als je geïnspireerd wilt geraken, neem dan even een kijkje op kindervastenavend.nl voor diverse voorbeeld tekeningen en dergelijke.

 

Verder krijgt het publiek te horen dat er ook dit jaar een aftelkalender wordt verspreid, waarop allerlei Vastenavend figuren staan, niet alleen de vier hoofdpersonen, maar ook figuren als een ICB’er, of bouwer, muzikant; echte Bergse figuren dus. Ook de al bekende kleurplaten en beloonstickers zullen weer beschikbaar zijn.

Kortom, de scholen kregen een hele berg informatie over zich heen. Waarbij één ding wel erg duidelijk is: Stichting Vastenavend heeft de jeugd hoog in het vaandel. De jeugd….. juist ja, die heeft immers de toekomst.