Je kon zien dat de man van de dag enigszins nerveus was. Dit was namelijk voor hem de eerste stap.

Ruben van Rompay kan in Japan of China haast niet zo maar over straat lopen zonder herkend te worden. De jongeman, waarvan Cesar Zuiderwijk aangaf dat dit HET drumtalent van Nederlands was, is immers uitgegroeid tot een expert op alle instrumenten die maar iets met ritme te maken hebben.

 

Zelf ken ik Ruben van een van zijn allereerste bandjes. Vers van de muziekacademie speelde hij toetsen in een onbekend groepje. Zijn drumtalenten bleken nog vele malen groter. Ruben werd een wereldreiziger die op zoek ging naar instrumenten die zijn muzikale leven zouden verrijken. Zo reisde hij door Turkije en spendeerde een deel van zijn leven in Japan en China, waar hij uitgroeide tot een zeer bekende specialist die overal lezingen en lessen gaf.

 

Maar Ruben blijkt over vele talenten te beschikken. Zaterdagmiddag was iedereen in het Zwijnshoofd getuige van zijn eerste literaire boreling. Een bundel met gedichten die door de Bergse uitgeverij Wel werd uitgegeven. Niemand minder dan Albert Hagenaars was als representant van de uitgever aanwezig.

 

Het maatje van Ruben, René Reijpert, was de ceremoniemeester die alles in goede banen moest leiden. Als gastsprekers kwamen de dichters Kees van Meel, de vroegere stadsdichter van Breda, en Peter van der Graaf, bekend van o.a. het collectief Schrijven & Schrappen, aan het woord. Tussendoor vond de prettige muzikale ondersteuning plaats door Bianca Jonkers (fluit) en Rutger van Rompaey (gitaar).

 

Een live interview dat werd afgenomen door Sonn Franken, vertelde het publiek meer over het traject van muzikant tot dichter, hoe woorden al heel zijn leven door het hoofd spookten en uiteindelijk na vele jaren bodem vonden in de bundel "Houdbare oevers". 

 

Albert Hagenaars was de man die toelichtte waarom Wel deze bundel van Ruben wilde uitbrengen. Hij zei er trots op te zijn, omdat Ruben getuigt van een zeldzame schoonheid en kwaliteit in zijn gedichten. Voorts gaf hij enkele voorbeelden, waarbij hij in de typische "Hagenaars-stijl" een gedicht tot op de letter ontleedde.

 

De middag eindigde met de voordracht van enkele gedichten door Ruben zelf.

De bundel is te bestellen via uitgeverij Wel, of gewoon via de facebook pagina of website van Ruben zelf