Op donderdag 14 maart is in Cinema Kiek in de Pot in Bergen op Zoom de trailer over het openluchtspektakel Supersum in première gegaan.

Supersum laat zien hoe bewoners, bezetters en bevrijders van Bergen op Zoom in oktober 1944 elk op hun eigen manier toeleefden naar de beslissende slag om de bevrijding van de Brabantse Wal.  

Supersum wordt tussen 17 oktober en 27 oktober ter gelegenheid van 75 Jaar Bevrijding negen keer opgevoerd op de Waterschans, een onlangs gerestaureerd vestingwerk uit 1584 in Bergen op Zoom. Op maandag 18 maart start om 12.00 uur de officiële kaartverkoop voor Supersum. (zie www.vierschaar.nl )

De trailer voor ‘Supersum’ is gemaakt door de Bergse filmmaker Wouter van de Watering is samenwerking met plaatsgenoot en fotograaf Nick Franken. Het bedrijf C-Cinema, met bioscopen in Roosendaal (City), Etten-Leur (Cine-Service) en Bergen op Zoom (Kiek in de Pot), vertoont de trailer als promo in het voorprogramma van de bioscoopfilms, niet zijnde kinderfilms. Een geste, waarvoor Stichting De Vierschaar C-Cinemaeigenaar Carlo Lambregts veel dank is verschuldigd. De rechten van de trailer liggen bij Stichting De Vierschaar.

In’ Supersum’ voert iedereen een eigen strijd, waarvan de afloop ongewis is. Dat geldt voor de met de vijand flirtende kasteleinsdochter, haar hevig op een Duitse soldaat verliefde vriendin, de rozenhoedjes prevelende pastoor, de gedesillusioneerde majoor van de Wehrmacht, de aanvankelijk zo wankelmoedige burgemeester, de ogenschijnlijk brave dirigent van het revuekoor en de avontuurlijk ingestelde snotaap Martien. 

Aan het stuk, het grootste project in het negentienjarig bestaan van De Vierschaar, doen onder leiding van regisseur Arthur van Broekhoven 144  spelers mee. Willem Mathijssen tekent bij De Vierschaar voor de artistieke leiding. Achter de schermen zijn nog eens vijftig m/v actief om het openluchtspektakel, naar een scenario van de landelijk bekende (acteur) Wolter Muller het scenario schreef, tot een succes te maken.

Op basis van het script van ‘Supersum’ maakten de trailermakers portretten van enkele opmerkelijke karakters uit het stuk. Hoewel hun strijd in de trailer niet direct zichtbaar is, spreken hun blikken en de sfeerimpressies in geluid boekdelen. De gekozen locaties in Bergen op Zoom en directe omgeving versterken dat beeld. 

Wouter van de Watering: “Het verhaal te vertellen met 'slechts' een pose, een blik, was voor ons als trailermakers de grootste uitdaging. En daarbij wilden we alles zo authentiek mogelijk verbeelden.” Zo moest de kleding kloppen, zijn elektriciteitskastjes weggepoetst en werd hier en daar een niet bestaand bosje toegevoegd aan de omgeving. 

“De trailer geeft slechts een voorproefje van de sfeer die ‘Supersum’ straks uitstraalt. De echte verhalen daaruit vertellen we natuurlijk nog niet. Maar na het zien van de voorstelling komt de dubbele laag die in de trailer zit ook voor de nu nog van niets wetende kijker tot leven.”

Zo draagt ieder karakter zijn of haar bagage mee. Koffers staan daarvoor symbool. Diezelfde koffers verwijzen ook naar Operation Suitcase, destijds de naam van het Canadese offensief. Zo zitten er in de trailer meer details, die de identiteit van de karakters subtiel accentueren. “Bij de jonge marinier hoor je bijvoorbeeld de sonar van een duikboot. En overal hebben we de tweestrijd van de karakters, zowel bij de goeie- als de slechteriken, voelbaar gemaakt.” 

 

 volg deze links voor de trailer en voor 

 

https://drive.google.com/open?id=1n8tCOuOwqb6HMaW7Mm760QFIfD4yefze