(bijdrage van Dick Vermaas):  een toelichting bij een kostuum dat 75 jaar bevrijding herdenkt en viert

 

 

In 2019 herdenkt Bergen op Zoom 75 jaar bevrijding. Op 27 oktober 1944 wisten de Canadezen de Duitse bezetter uit de stad te verdrijven. Ontwerper Ward Warmoeskerken vervaardigde een kostuum om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en om 75 jaar bevrijding te vieren.

 

Uitgangspunt voor het ontwerp van het kostuum wordt gevormd door de vlaggen van Nederland en van de geallieerde bevrijders van West-Brabant. De gekozen kleuren blauw en rood zijn wat soberder dan in de huidige vlaggen: een bewuste keuze om zo de soberheid van de jaren rond de bevrijding te symboliseren.

 

De Nederlandse driekleur wappert fier om de vrijheid te vieren. Het kenmerkende esdoornblad (de ‘maple leaf’) van de huidige Canadese vlag is verwerkt in het lijfje van het kostuum. Samen met de Canadezen streden de Britten, Noren en Polen in de Slag om de Schelde en zorgden voor de bevrijding van West-Brabant; de vlaggen van deze geallieerden zijn zichtbaar in de rok van het kostuum.

 

75 jaar bevrijding betekent in Bergen op Zoom ook 75 jaar Maria Ommegang. In de oorlogsjaren deed de Bergse kapelaan Ooijens de belofte om als de stad groot oorlogsgeweld bespaard bleef, jaarlijks een dankstoet door de stad te laten trekken ter ere van Maria. Dankzij de Canadese bevrijders wordt deze Maria Ommegang sinds 1945 gehouden, in 2019 voor de 75e keer. Het kostuum van Ward Warmoeskerken zal de dankstoet op 30 juni openen, om daarmee het thema van dit jaar letterlijk uit te dragen: “Een belofte die doorgaat...”

Foto's van Dick Vermaas: