75 jaar bevrijding betekent ook 75 jaar Maria Ommegang.

Immers, deze dankstoet aan Maria was beloofd door kapelaan Ooijens als Bergen op Zoom gespaard zou blijven. En inderdaad, de stad is de Tweede Wereld Oorlog zonder al teveel schade door gekomen. 

 

Het olijk schijnend zonnetje zorgde voor veel publiek. De Grote Markt is altijd al goed gevuld, maar ook de straten werden gevuld met veel publiek. Langzaam trok de stoet door de stad. Op zich zijn er wel meer dan duizend mensen bij deze processie betrokken. Het is dan ook een van de grootste der Lage Landen. Vooral ook veel Belgische mensen weten Bergen op Zoom op deze dag te vinden. Het is ook altijd aandoenlijk om die piepjonge kinderen mee te zien doen. Wat dat betreft is de toekomst rooskleurig. Deze maria Ommegang behoort met stop tot de top evenementen in de Bergse stad. De stoet trok wel ruim een uur aan je voorbij. Daarna zag je weer veel mensen de terrasjes opzoeken.

 

75 jaar bevrijding

De bevrijding zelf mocht deze speciale editie van de Maria Ommegang niet ontbreken. Er reden twee originele jeeps mee met mannen in Canadese uniformen die bloemen uitdeelden aan de bevolking. In de oude entourage van de Bergse stad was het alsof je terug in de tijd stapte. De in uitstekende staat zijnde jeeps droegen natuurlijk ook de Canadese vlag met zich mee. Dit verschijnen werd dan ook door het publiek goed ontvangen met applaus.