Veel nieuws in dit jaar van 75 jaren bevrijding

Canadese militairen bezoeken Bergen op Zoom

Een gezelschap dat uit ongeveer 200 Canadese militairen van verschillende regimenten bestaat, bezoekt op zaterdag 13 juli Bergen op Zoom. Voorafgaand daaraan hebben ze een korte battlefield tour, die hen meeneemt in de Slag om de Schelde. In de ochtenduren van 13 juli bezoekt het gezelschap het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

 

Om plm. 12.30 uur arriveren de soldaten bij de Canadese Begraafplaats in Bergen op Zoom. Hier houden zij een ceremonie. Na afloop hiervan vertrekken ze naar het centrum van Bergen op Zoom. De touringcars worden omstreeks 14.30 uur op Plein 13 verwacht en vandaar marcheren de soldaten naar het Markiezenhof. Op de Grote Binnenplaats stelt de groep zich op en wordt welkom geheten door wethouder Patrick van der Velden. Daarnaast worden de soldaten toegesproken door de Defensie Attaché van Canada in Nederland, kolonel Tim Young. Na afloop van de ceremonie in het Markiezenhof krijgen de soldaten een paar uur de tijd om onze stad te verkennen. Ze zijn voorts in Nederland om volgende week mee te lopen in de Vierdaagse van Nijmegen.

 

Het is niet toevallig dat de Canadese soldaten kiezen voor een bezoek aan Bergen op Zoom. De aanwezigheid van het Canadese ereveld en het gegeven dat in de regio Zeeland-West Brabant de Slag om de Schelde werd gestreden zijn hier debet aan. Niet in de laatste plaats speelt mee dat Bergen op Zoom een warme band onderhoudt met Canada.  

 

 

Kaartverkoop bevrijdingsdefilé en taptoe komt goed op gang

In het weekend van 26 en 27 oktober is het als Brabantsewal bewoner maar beter om hier in de buurt te blijven. Het bevrijdingsweekend, waarbij 75 jaar vrijheid wordt herdacht en gevierd, staat namelijk bol van de activiteiten, waar je bij geweest MOET zijn. Twee daarvan worden hier alvast uitgelicht.

 

Zaterdag 26 oktober vindt een toertocht plaats met militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Uit Dinteloord, Putte en het Zeeuwse Nieuwdorp vertrekken drie colonnes die samen komen in Bergen op Zoom en meerijden met het defilé dat vanaf 15.30 uur via de Gedempte Haven en de Grote Markt, naar het Stationsplein gaat. In dat defilé lopen afdelingen van de Nederlandse en Canadese strijdkrachten mee, veteranen en lokale, nationale en zelfs internationale muziekgezelschappen. Dat alles vormt een uniek en niet te missen schouwspel, dat de omvang van het defilé dat in 2014 gehouden werd, ruimschoots overtreft. Er komen tribunes te staan bij de Gevangenpoort en op de Grote Markt. Voor het publiek op de tribunes wordt het defilé professioneel toegelicht door een speaker. 

Met een voorprogramma vanaf 18.00 uur wordt het programma van deze dag gevolgd door een taptoe op de Grote Markt. Het hoofdprogramma start om 19.00 uur en er doen maar liefst acht nationale en internationale (militaire) orkesten aan mee. Deze orkesten staan garant voor een wervelende show en hoog muzikaal niveau. Ook de taptoe is vanaf de Grote-Markttribune te volgen.

Tribuneplaatsen bij de Gevangenpoort kosten € 10,-- per kaart. Kaarten voor de tribune op de Grote Markt kosten € 17,50 voor defilé en taptoe samen. Per evenement kosten ze € 10,-. De kaartverkoop is gestart en komt goed op gang. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV en via het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.