Anouk Roedelof zullen we maar benoemen als een kunstzinnige duizendpoot.

Haar bedrijf Creative ARt WorX bestaat precies vandaag vijf jaren en dat is een complimentje waard. Een complimentje? Da’s toch echt veel te weinig voor iemand die zich de laatste vijf jaren zo in de kijkerd gewerkt heeft. Nee, dat verdient een hele rits met grote complimenten. Visagie voor de grotere theaterproducties in onze omgeving, of gewoonweg een leutig klein snuitje omtoveren tot een prinses of een vlinder? Anouk draait er de handen niet voor om. 

Net zo gemakkelijk zie je haar serieus danswerk op het podium uitvoeren, of de kleinste kids mee nemen in een happy dance.  Of wat dacht je als ze met haar groep deelneemt in een project van kunst collectief Synapsz? Of effe een bouwclub complementeren tijdens de Optocht met Vastenavend?

Er is wel één eigenschap waar Anouk overal lof mee oogst; dat is haar ongebreidelde passie. Anouk is iemand die alles met hart en ziel doet, en daarbij is het juist haar enthousiasme waarmee ze iedereen voor zich wint. En zo zie je, kwaliteit en passie is een zeldzame combinatie, maar wel een die je terug vindt in alles wat Anouk doet. En daarom verdient ze het ook om vandaag in het zonnetje te staan. We moesten wel met haar in gesprek gaan en wierpen haar de nodige vragen toe:

 

Hoe heet jouw bedrijf officieel?

Creative ARt WorX, … een hele mond vol haha De naam is ontstaan vanuit het idee dat Dans een kunstvorm is, het Engelse woord ‘art’ dus, mijn initialen AR zijn, vandaar de hoofdletters in het woord ARt. Een danschoreografie is dus een soort 'kunstwerk' oftewel ik maak in mijn lessen kleine 'ARt WorX'... maar omdat ik me naast mijn passie voor dans ook bezighoudt met grime & visagie heb ik er ook nog 'Creative' voor geplakt. Lekker breed dus  Als je echter aan mijn leerlingen vraagt: waar dans je? Zeggen ze: 'Bij Anouk' dus dat zou een mooie subtitel zijn hahaha

 

Wat zijn jouw NAW / TEL / website / sociale media gegevens?

Mijn dansschool is nu ruim een jaar gevestigd aan de Keldermanslaan 5A in Bergen op Zoom. Dat is een ruimte in het voormalige gezondheidscentrum zoals velen het nog kennen. Het is een prachtige ruimte met veel gezellige zithoekjes zodat er een huiselijke sfeer hangt, maar natuurlijk genoeg ruimte over blijft om te dansen! Mijn GSM nr is 06-28344958 

Website www.creativeartworx.nl   & ik ben te vinden op FB & Instagram

Waarom ben je 5 jaar geleden met je bedrijf begonnen?

Na diverse onrustige tijden op zakelijk gebied was het een verstandige keuze om mezelf te laten registreren als ZZP’er zodat ik het liefste wat ik doe, dansen & les geven, verder kon uitbouwen op de wijze die het beste bij mij past.

 

Wat wilde je toen bereiken?

Ik wilde vooral meer ‘rust’ creëren voor mezelf (zegt zij als stuiterende energiebom hahaha) … Ook wilde ik nog meer mensen laten delen in de passie die ik heb voor dans, niet alleen in de danslessen die ik geef, maar ook in workshops op scholen of bij bedrijven, choreografieën maken voor speciale events. Kortom, zo veel mogelijk leuke dingen doen met dans, grime, visagie, in & om het theater! Je eigen boontjes kunnen doppen, zelf beslissingen maken, vallen, opstaan… groeien als dansdocente & als mens…

 

Als je na vijf jaar terugkijkt, wat heb je dan bereikt?

Bedrijven in de omgeving wisten me snel te vinden voor het geven van danslessen op locaties, workshops of het verzorgen van dans-optredens in een bepaald thema. Ik heb bruidsparen hun openingsdans mogen aanleren, of zelfs hele huwelijks-flashmobs met een deel van de gasten in het complot…

Stuk voor stuk zijn hier veel fijne contacten uit voort gekomen.

Ik heb mijn danslessen kunnen uitbreiden & geef alle dagen les, behalve de zondag… 2 Jaar geleden ben ik met peuters & kleuters gestart waar ik echt zo ontzettend gelukkig van wordt! Zij zijn zo puur, onbevangen, eerlijk & fantasievol…& ik kan zelf ongestoord kind zijn…

Om mijn lesaanbod nog verder uit te breiden & de lesdagen & tijden naar eigen inzicht te kunnen indelen heb ik sinds Augustus 2018 mijn eigen dansruimte.  Hier ben ik ontzettend trots op & de ruimte geeft me zo veel energie! Na de eerste lessen vorig jaar reageerden de leerlingen heel positief, ze voelen zich er thuis.

Ook nu wordt er nog regelmatig aangegeven hoe fijn men de ruimte vind & dat is natuurlijk leuk om te horen. 

 

Als je vijf jaar verder bent, wat wil je dan bereikt hebben?

Ik ben niet heel erg het type van zo ver vooruit willen kijken…dat vind ik moeilijk… ben eigenlijk best een twijfelkont op sommige momenten, denk dan vaak ‘wat als’… Het kan immers zo maar van de ene op de andere dag allemaal anders zijn.

Zoals het nu gaat is ontzettend leuk, maar natuurlijk zou het mooi zijn als ik in de komende 5 jaar nog verder kan groeien. Nog meer mensen kan laten ervaren hoe leuk dansen is & alles wat daarbij komt kijken! En dat misschien op een eigen, iets grotere locatie in onze mooie stad? 

 

Wat waren voor jou de hoogtepunten van de afgelopen vijf jaren?

Op nummer 1 staat zonder twijfel: mijn 1e eigen dansvoorstelling in de Maagd van afgelopen Juni. Dat was magisch! Ongeveer 150 leerlingen deden hieraan mee & na het openingsnummer volgde zo’n oorverdovend applaus dat ik stond te trillen op m’n benen… Niet van de zenuwen, maar van de adrenaline!

De sfeer was fantastisch, zowel achter de schermen als ervoor… dat gevoel is eigenlijk met geen pen te beschrijven.  

Maar uiteraard komt daar heel kort achteraan de opening van mijn eigen dansruimte!

En tja eigenlijk kan ik nog wel even door gaan, want dansen is een feest, dus er zijn zo veel leuke & mooie momenten te noemen.

Wat is voor jou de ultieme droom?

Hmmm, ik ben eigenlijk iets te vroeg geboren denk ik soms, want als ik nu kijk naar het aanbod in verschillende dans en/of theateropleidingen dan had daar zeker mijn keus op gevallen. 

Toen ik 12 was werd ik ‘gescout’, zoals dat nu met een mooi woord heet, door iemand van de toenmalige balletacademie in Tilburg & uitgenodigd om auditie te doen. Ik kwam er goed doorheen…behalve dan dat mijn ene been wat langer is als het andere & dat kan voor problemen zorgen als je professioneel danser bent.

Dus het feest ging door…

Mede door mijn twijfel & een stukje onwetendheid heb ik op dat moment niet verder gekeken naar mogelijkheden hierin… Daar heb ik soms wel spijt van. 

Ik zou namelijk heel graag in een grote dans- of musicalproductie mee doen! Al is zingen niet m’n grootste talent & ben ik al te oud om hier nog aan te beginnen, dus het zal wel bij dromen blijven 

Ook kan ik vol bewondering naar filmpjes of dansuitvoeringen kijken & me verbazen over de creativiteit van sommige choreografen. Wat een rijkdom moet het zijn als je zo’n groot talent bezit… ik had heel graag wat meer van dat talent gehad.

 

Wat je doet, welk gevoel roept dat bij jou op?

Je hoort mensen vaak zeggen hoe fijn het zou zijn als je van je hobby je werk kan maken… En dat geluk heb ik!

Ik ben elke dag met mijn hobby bezig… Hoe dat voelt? Als een voorrecht.

Je passie zelf elke dag kunnen beoefenen, het mogen overbrengen van je passie aan anderen, je enthousiasme kunnen delen, met mensen werken in verschillende leeftijdscategorieën, met elkaar een choreografie zien ontstaan, samen plezier maken & ga zo maar door…

Het geeft me onwijs veel energie!

 

Welke ontmoetingen van de laatste 5 jaren hebben grote impact gehad?

Jeetje, dat ligt er een beetje aan hoe je deze vraag bedoelt.

Ik heb de afgelopen jaren veel nieuwe mensen ontmoet doordat ze bij me op les gekomen zijn of omdat het de ouders zijn van leerlingen. Ook heb ik veel fijne mensen ontmoet door producties of projecten waaraan ik heb mee gewerkt. Die sociale contacten vind ik heel waardevol. 

Er zijn zelfs goede vriendschappen uit ontstaan.

Ik ben via een ouder in contact gekomen met mijn huidige huisbaas. Ik stuurde hem ’s morgens een bericht dat ik interesse had om een ruimte bij hem te gaan huren & ’s middags mocht ik al langs komen om de ruimte te bekijken.  

Het gesprek verliep zo spontaan! Ik voelde het enthousiasme bij hem opborrelen terwijl ik mijn ideeën voor legde, dat voelde erg goed. En in een mum van tijd was alles eigenlijk geregeld… 

Dat is dus een ontmoeting die een grote impact heeft gehad op de verdere groei van mijn dansschool in de huidige vorm.

Maar ook een hele mooie ontmoeting was die met Stanley Burleson anderhalf jaar geleden. Er werd een masterclass georganiseerd vanuit de BOV & een week vooraf zag ik het bericht voorbij komen dat er nog plaatsen vrij waren. 

Ik heb me direct opgegeven hiervoor, al was het alleen al om naar die man te kunnen kijken…wat een uitstraling, wat een charisma, wat een talent!   Je had je kunnen aanmelden om een voordracht te geven, zang, spel of…dans.

Dat had ik niet gedaan, vond het alleen al geweldig erbij te zijn.  Maar… niemand had zich blijkbaar specifiek opgegeven voor ‘dans’ & dus vroeg 1 van de organisatoren of ik dat wilde doen.  Pffff, bij het idee pieste ik al in m’n broek, aan de andere kant…

Hoe groot is de kans dat je Stanley Burleson ooit nog eens tegen kom ‘in het wild’? Dus, alle moed verzameld & een dans laten zien. Pas na mijn dans kwamen de zenuwen, want ja, iedere voordracht kreeg een beoordeling, dus ik ook. 

Hij was heel positief, lief & respectvol met zijn woorden & gaf me, naast een mooi compliment, een paar fijne tips mee. Dat was echt een kikken moment!

 

Als je alles opnieuw zou kunnen doen, wat zou je dan anders doen?

In de basis zou ik het niet per se anders doen denk ik, ik sta achter de keuzes die ik gemaakt heb.  

Ik ben iemand die het graag voor iedereen goed wil doen, wil niemand teleurstellen of kwetsen. Maar soms lopen dingen anders dan je zou willen & ontkom je er niet aan dat dit toch gebeurt.

Als ik alles opnieuw kon doen? Dan zou ik de timing van bepaalde keuzes veranderen.

 

Hoe ga je dit vijfjarig lustrum vieren?

Natuurlijk met een lekkere traktatie voor alle leerlingen! Te beginnen vandaag, donderdag de 19e, de echte jubileum dag & de rest van de lesweek zodat ik niemand over sla. 

En eigenlijk hebben we het al een beetje gevierd. Op 30 Augustus was namelijk de feestelijke opening van het nieuwe dansseizoen met de dvd-presentatie van de dansvoorstelling in de Maagd. Heel erg gezellig!

 

Kun je in het kort vertellen wie Anouk eigenlijk is, en hoe jij de wereld wil veranderen?

Dat is een uitdaging, je vraagt mij ‘IN HET KORT’ iets over mezelf te vertellen…hihihi

Daar gaat ie dan. Ik ben: spontaan, goedlachs, perfectionistisch, trouw, emotioneel, enthousiast, prettig gestoord, soms onzeker, een wiebelkont, soms heel rustig, barst van de energie, ben gek op mijn familie & vrienden, hou ontzettend van eten maar niet van koken, positief & ik volg mijn hart.

En dan de ‘miss universe’ vraag, hoe ik de wereld wil veranderen? Het zou mooi zijn als we ‘gewoon’ eens wat liever zijn voor elkaar. Mijn moeder zegt altijd: Lach naar de wereld & de wereld lacht naar je terug. Dat vind ik een mooie uitspraak.

 

 

Voor zomaar wat indrukken van Anouk: