Project Zandpaden 2019, daar gaat het allemaal om.

Atelier 13 is op menig avond uurtje goed gevuld. Het is de plek waar het Bergse fenomeen Mart Franken zijn cursisten meeneemt op een schilderachtig avontuur. Op een zekere avond had een van die cursisten een flyer bij, een uitnodiging om deel te nemen aan een Brabantse kunstwedstrijd. 

Stichting De Brabantse Hoeders is een gezelschap van laureaten van de Brabant Bokaal en is opgericht in 2010. Sindsdien organiseren zij jaarlijks “Brabant-breed” een project ten gunste van de natuur en/of de cultuur van Brabant. Jaarlijks groeit de stichting met drie leden.

Voor 2019 stonden de Brabantse zandpaden centraal. Het ondersteunt het thema “verbinding” waarbij de zandpaden letterlijk de verbinding betekenen tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur, en tussen historie en heden. De uitnodiging voor de kunstwedstrijd vormde een grote uitdaging voor drie cursisten van Mart. Dineke, Toine en Kees kwamen ieder met een eigen interpretatie van het thema.

Dineke Verheijen noemt haar werk zoiets als “Zandpad op het Landgoed Lievensberg”. Al direct aan de kleuren kun je zien dat dit pad zich inderdaad op het landgoed moet bevinden.

Toine de Jong geeft zijn schilderij de omschrijving “Zandpad Brabantse Wal” mee. Ook hier het beeld van een rustiek zandpad, waar je zo de vergetelheid zou kunnen in wandelen.

Kees de Kock komt met een meer poëtische naam:”Nog even”.  Het pad bevindt zich op de molenplaat en is langzaam aan het verdwijnen. Met andere woorden, hoe lang nog kunnen we van dit nostalgische beeld genieten? 

Alle drie de kunstschilders geven aan dat de uitnodiging tot de wedstrijd weer een aanleiding bood om iets nieuws te creëren. Daarbij is Dineke heel benieuwd wat er allemaal nog meer is ingestuurd.

De verrassing was in ieder geval groot toen juist deze drie kunstwerken ook werden verkozen om in een mooie expositie te worden getoond. Deze expositie zal ook de genomineerden van de foto- en poëziewedstrijd tonen die aan deze thema wedstrijd zijn gekoppeld. Daarbij zijn er twee jury’s die ieder hun winnaars kiezen. Een vakjury geeft zijn oordeel, maar er is ook een soort publieksprijs. Deze wordt bepaald door de genodigden voor de opening van de expositie.

De Commissaris van de Koning van Noord Brabant zal de officiële opening doen. 

De drie Bergse kunstenaars vinden het al een hele eer dat juist hun werken gekozen zijn voor de expositie. Dat ze daarbij ook nog kans maken op een van de eindprijzen zou alleen maar een bonus zijn. 

Dineke vertelt ons: ‘Het is al heel leuk dat je mee mag doen.’ Dineke heeft in eerdere perioden in haar leven zich ook bezig gehouden met het schilderen. ‘Bij de vorige plek had ik het gevoel dat ik niet zoveel leerde. Dat is bij Mart heel anders. Je kunt je met het schilderen ook zo lekker ontspannen, terwijl je heel creatief bezig bent.’

Kees vindt het al een hele eer om uitgenodigd te worden. Het creatief bezig zijn, heeft vanuit vorige opleidingen al aan hem getrokken. ‘Ik heb de kunstacademie gedaan, met name richting grafisch ontwerp. Daar zat verder ook wel wat tekenen bij, maar voornamelijk de grafische kant. Ik achtte mezelf nooit goed genoeg om me aan het creëren van kunst te wagen. Ik dacht ook veel te commercieel, als ik niet binnen vijftien minuten iets had gemaakt dat het waard was te verkopen, dan was het gewoonweg niks. Nu heb ik meer rust. Ik vind het geweldig wat we doen. Ik kan mijn werken mee naar huis nemen, het is ook altijd een zoekproces.’ En dan zegt Kees iets heel moois, iets poëtisch: ‘De weg van de geest naar de hand is lang.’

Toen Toine stopte bij Philip Morris in 2014, zocht hij naar een hobby, iets om mee bezig te zijn. Hij had vroeger al meer geschilderd en getekend en koos wederom dit pad. ‘Via via ben ik bij Mart Franken terecht gekomen en dat bevalt me heel goed. Mart is heel serieus.’ 

Hierbij zijn we beland bij de leraar die Mart Franken is. Zijn drie cursisten geven aan dat Mart ook bij dit traject te nodige impulsen heeft gegeven. Mart geeft immers altijd en overal zijn bevindingen. Toch lijken alle cursisten met Mart weg te lopen: ‘Mart geeft tips, maar laat je wel zelf ontdekken.’ Of, ‘We krijgen ook allemaal individuele vrije opdrachten. Je ziet hier ook allemaal zoveel verschillende stijlen.’ ‘Je kunt elkaar hier stimuleren.’ Het zijn uitspraken die ik bij eerdere gesprekken met andere cursisten ook al vernomen had.

Het bevestigt de creatieve kookpot die de lessen van Mart Franken daar in Atelier 13 zijn. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat maar liefst drie kunstschilders uit zijn stal zijn vertegenwoordigd in een echt Brabantse expositie / wedstrijd.

 

Het project Brabantse Zandpaden kent zijn opening op zondag 13 oktober in en om de Steenfabriek in Udenhout (eigendom Brabants Landschap) – Van Ginnekenweg 12. 

Deze dag is uitgeroepen tot de Zondag van de Zandpaden. Zoals eerder gemeld zal de Commissaris van de Koning Noord Brabant de officiële openingshandeling verrichten.

 

De belangrijkste expositie dag vindt plaats op zondag 20 oktober 2019, wanneer de jury haar oordeel zal vellen.