Jury roemt het museum om aandacht voor digitaal erfgoed en oog voor sociaal ondernemen.

Donderdagavond 7 november is het HomeComputerMuseum uit Helmond uitgeroepen tot winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2019. Uit meer dan 56 ingediende projecten is het Helmondse museum gekozen als winnaar van deze tweejaarlijkse stimuleringsprijs voor projecten die op een creatieve en onderscheidende manier omgaan met Brabants erfgoed. Het museum ontving de  prijs, bestaande uit € 10.000,- en een begeleidingstraject op maat, uit handen van gedeputeerde Marianne van der Sloot tijdens de feestelijke award ceremony in DePetrus in Vught.     

De prijswinnaar: het HomeComputerMuseum

1707 van de 3574 uitgebrachte publieksstemmen gingen naar het HomeComputerMuseum. In het museum staat het relatief nieuwe, maar steeds belangrijker wordende digitale erfgoed centraal. In het museum maakt de bezoeker een nostalgische tijdreis langs de ontwikkelingsgeschiedenis van de homecomputer. Het geeft de jongere bezoeker het besef dat wat nu zo gewoon en alomtegenwoordig is, veertig jaar geleden nog in de kinderschoenen stond. Naast aandacht voor dit nieuwe erfgoed, heeft het museum ook oog voor sociaal ondernemen. Met hulp van mensen met een beperking, worden oude (home)computers opgeknapt om een plek te krijgen in het museum of om tegen een aantrekkelijke prijs te worden verkocht aan mensen met een krappe beurs. Deze mooie verbinding tussen nieuw erfgoed en sociale doelstellingen sprak de jury aan.

Sterke concurrentie Hop van Altena en Herbeleving schijnvliegveld De Kiek

Uit 56 inzendingen bleven er na een stevig juryproces drie projecten over. Naast het winnende HomeComputerMuseum, waren dat Hop van Altena en Herbeleving schijnvliegveld De Kiek. Hop van Altena wil de nieuwe gemeente Altena profileren als hèt hopeiland waar je de historische hopteelt kan beleven. De jury waardeerde de enorme betrokkenheid en dynamiek in dit project, dat een relatief onbekend stukje Brabant en een verloren gegane traditie weer sterk op de kaart zet.

Herbeleving schijnvliegveld De Kiek wil het bijzondere verhaal van het schijnvliegveld uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar en beleefbaar maken. De jury sprak haar bewondering uit voor de daadkracht en visie, waarmee het voorheen verwaarloosde Tweede Wereldoorlog erfgoed door vrijwilligers in korte tijd is getransformeerd tot een fijne pleisterplaats waar het publiek in contact  kan komen met dit bijzondere stukje geschiedenis. Het publiek bepaalde de uiteindelijke winnaar en

Winnaars vorige edities

De Brabantse Erfgoedprijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Blind Walls Gallery won de prijs in 2017. Zij haalden internationale kunstenaars naar Breda om muurschilderingen te maken in de openbare ruimte, geïnspireerd op Bredase verhalen. In 2015 ging de prijs naar Popmonument. In dit project vertolkten talentvolle popacts de verhalen van monumentale erfgoedlocaties in Bergen op Zoom. In 2013 won Hip Ambacht uit Breda de Brabantse Erfgoedprijs. Zij gaven bedreigde ambachten een nieuwe toekomst door het overbrengen van kennis en vaardigheden tussen ouderen en jongeren. Het HomeComputerMuseum uit Helmond is de nieuwste toevoeging aan deze rij van prijswinnaars.

Over Erfgoed Brabant

De Brabantse Erfgoedprijs is een initiatief van Erfgoed Brabant in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant. Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.