We hebben een stad van stoet en spel.

En onze optocht, die op de dinsdag voorbij trekt, is het uitroepteken achter onze Vastenavend. Een stoet die niet alleen leutig is, maar het liefst ook in één vloeiende beweging voorbijtrekt en zeker niet onbelangrijk, veilig wordt georganiseerd! Want een feest is enkel een feest als iedereen ook weer veilig en wel thuiskomt. De optocht is sinds jaar en dag één van de drukst bezochte onderdelen van de Bergse Vastenavend. Daar zijn we trots op, dus vraagt dat om een route met straten waar het vele publiek de optocht in volle glorie kan aanschouwen. Daarnaast brengt het organiseren van de stoet ook uitdagingen op het gebied van veiligheid, voornamelijk op de Grote Markt. Dit alles heeft ertoe geleid dat we, in gesprek met de Gemeente en Bouwers, hebben besloten om een nieuwe optochtroute te ontwikkelen.

De optocht heeft een verbindende werking. Bouwers, loopgroepen en muzikanten vormen samen de stoet der stoeten. Het is een bron van inspiratie en uiting van creativiteit. Als resultaat hiervan verwelkomen we ieder jaar vele bezoekers. Zo’n evenement verdient een route die de bijdrage van de deelnemers voor de ogen van het publiek tot z’n recht laten komen. Daarnaast zitten er in de huidige optochtroute een aantal veiligheidsrisico’s, met name tijdens het opstellen en afrijden van de Grote Markt. Daarnaast hebben we te maken met een zogenaamde “kop-staart situatie”. Als de stoet nog over de Grote Markt rijdt nadert de kop van de stoet de Grote Markt vanuit de Hoogstraat.

Op basis van een aantal criteria, waarvan veiligheid de belangrijkste is, zijn verschillende routes nader bekeken. Er is onder andere gekeken naar de lengte en de doorloopsnelheid, zodat het voor de toeschouwers een aantrekkelijke route blijft.  Voor de deelnemers, in het bijzonder de wagens, zijn bochten en breedte van de weg belangrijk. Op basis hiervan is een keuze gemaakt voor een route die ons ook in staat stelt om gezamenlijk de optocht te starten en af te sluiten op de Kaai.

De huidige route start vanaf de Kaai en gaat dan via de Boutershemstraat tot aan de Wassenaarstraat, om haar weg te vervolgen naar de Grote Markt. Daar zal traditiegetrouw de tribune te vinden en de speaker te horen zijn. Via de Steenbergsestraat buigt de stoet via de Westersingel richting de Gevangenpoort, waar de Prins en zijn gevolg de optochtdeelnemers zal verwelkomen. Alle deelnemers vervolgen hun weg naar de Kaai waar de optocht op feestelijke wijze wordt afgesloten.

De optocht is een ode aan het feest en dat willen we samen vieren en uitdragen met iedereen die de optocht een warm hart toedraagt. Daarom hebben we, voorafgaand aan het wereldkundig maken van de nieuwe route, alle Optochtdeelnemers uitgenodigd om hen deelgenoot te maken en mee te laten denken over deze historische wijziging in de Bergse Vastenavendoptocht. Een feest wordt een festival! Een groots onthaal, de plaats waar we iedereen welkom heten. We creëren er een  letterlijke en figuurlijke verbinding tussen de wagens, muzikanten, deelnemers en toeschouwers. Er is plaats voor iedereen en het Bourgondische leven kan er gevierd worden. In het bijzonder willen we de deelnemers meer in het zonnetje zetten, immers vormen zij het kloppend hart van de leutstoet. We leggen de loper uit voor allen die hebben meegedaan. Op dit festivalterrein De Kaai creëren we een thuishaven voor iedere deelnemer zodat we samen de jury-uitslag kunnen afwachten en vieren. De spanning zal te snijden zijn…. Op de Kaai komt alles bij elkaar die de Optocht in ’t Krabbegat een warm hart toedraagt. Dit samen meemaken en beleven geeft een echt Vastenavendgevoel!