Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Peter van der Graaf:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je? 

Ik ben Peter van der Graaf. Ik schrijf al jaren, maar eind vorig jaar verscheen mijn eerste gedichtenbundel Daarzegger. Ik woon in Halsteren, ben getrouwd en heb twee kinderen. In het dagelijks leven ben ik communicatieadviseur en tekstschrijver. Ik ben daarnaast docent creatief schrijven bij Schrijven & Schrappen. Verder ben ik lid van het comité Stenen Strofen. Wij brengen in Bergen op Zoom gedichten aan op gevels.

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver? 

Natuurlijk ben je voor veel buitenwerelders pas schrijver als je gepubliceerd hebt/bent. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik voelde me ook voor dat moment al schrijver en nu, na de publicatie, ben ik me niet meer schrijver gaan voelen. Natuurlijk wordt je schrijverschap wel enorm verrijkt met de trots van een eigen bundel.

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels” 

Ik schrijf vooral gedichten en soms (kort) proza en ik ben bezig met een toneeltekst. Vaak schrijf ik op verloren momentjes flarden op die al dagen door m’n hoofd dolen. De ene keer schrijf ik dan bijna een volledig gedicht, een andere keer is het slechts een eerste aanzet.  

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom? 

Mijn gedichten zijn – zoals mijn schrijfjuf Cootje het ooit zei – een mix tussen feit en fictie of fact en fiction. Ze verzon daar de geuzenaam ‘faction’ voor. Het lijken allemaal waargebeurde zaken, maar dat is niet per se het geval. 

Mijn gedichten zijn gemakkelijk te lezen, maar bij herlezen of close reading blijken meerdere lagen.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek? 

Ik heb niet echt een boodschap, een idee of opdracht met wat ik schrijf. Als ik al iets wil bereiken, dan is het dat ik mensen aan het denken wil zetten over wat ik schrijf. Een van mijn gedichten in Daarzegger heet ‘Gek genoeg’. Het gaat over mijn moeder en dat bij haar ‘doe maar gewoon’ geen beklemming was: dat je maar vooral gewoon moest doen, maar juist een aansporing: doe het maar gewoon! Als ik al een boodschap heb voor mijn publiek is het dat. Doe het maar gewoon. Durf het maar. Ga over de lijntjes. 

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op? 

‘Daarzegger’ is een grote bron van trots. Het boekje ziet er prachtig uit (dankzij Ria), ik vind het een mooie mix van gedichten, en die gedichten vind ik schitterend (al zeg ik het zelf)! Maar misschien nog meer ben ik trots op de reacties die ik krijg op de bundel. Wow, dat ik met mijn schrijfsels dat bereik bij mensen. Dat vind ik mooi.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?  

Ik wil in ieder geval nog een bundel uitgeven met humoristische gedichten. Ook zou ik wel wat kleinere, thematische bundels uit willen geven.

En ja, ik heb nog duizenden grote en kleine wensen en dromen.

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen? 

Daarzegger is mijn eerste gedichtenbundel. Deze is uitgegeven door mijn eigen uitgeverij Uitgever ONZ. Daarzegger is te koop in m’n webshop en bij alle boekhandels zoals Quist in Bergen op Zoom en de Primera in Halsteren en Bergen op Zoom.

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten? 

Samen met Anne Walschaert van Schrijven & Schrappen organiseer ik zondag 15 maart de Treinschrijfdag. Er zitten ook 2 of 3 voorleessessies aan te komen, maar er zijn nog geen data geprikt.