BrabantConnect: “Insteken op welzijn” Zorg, comfort en contact dankzij Slimme Zorg-toepassingen

 

 

“Alles begint met welzijn.” Dat zegt Harrie Dirkx, lid van de klankbordgroep van BrabantConnect, een thuiscentrale waarop in West-Brabant intussen duizend ouderen zijn aangesloten. Ook Surplus, de regionale stichting voor zorg, wonen en welzijn, ‘zit op BrabantConnect’, evenals huisartsen en apotheken. Maar behalve zorg, draait BrabantConnect vooral om comfort en contact. Een handige klussendienst, gewoon even beeldbellen met een familielid of de kerkdienst volgen vanuit huis. De mogelijkheden zijn legio. Dirkx: “Maar we beginnen eenvoudig en bieden niet teveel ineens aan.”

 

Het systeem werkt via internet. Een computer met webcam is voldoende, maar gebruikers kunnen ook kiezen voor een makkelijk bedienbare touchscreen. Aangesloten ouderen beslissen zelf welke diensten ze gebruiken. “De één wil bridgen, de ander maaltijden bestellen. Op die manier steken we de ontwikkeling ook in. Het is een welzijnsaanbod. Daardoor leren mensen op een leuke en eenvoudige manier met de applicatie om te gaan. Tegen de tijd dat ze zorg nodig hebben, is ook die zorg via BrabantConnect beschikbaar. Maar dan kennen ze het systeem in ieder geval al.”

 

Uitleggen met plaatjes

“Zelf leren we ook elke dag”, vervolgt Dirkx. “Gelukkig denken de gebruikers zelf goed mee. Zo weten we dat we het systeem helder moeten uitleggen, met plaatjes erbij. En we leiden adviseurs op die bij de mensen thuis uitleg kunnen geven. Via hen krijgen we dan ook te horen hoe de mensen het zelf ervaren en wat ze graag willen.” Zo kijkt BrabantConnect momenteel naar een manier om de aangesloten ouderen elkaar onderling te laten helpen. “De één was vroeger bijvoorbeeld loodgieter, terwijl de ander goed kan tuinieren. Zo sla je twee vliegen in één klap, want mensen hebben op die manier ook onderling contact.” Iets dat ook belangrijk is voor mantelzorgers. “Ook zij kunnen zich aansluiten en ervaringen delen. Gedeelde smart is misschien geen halve smart, maar het scheelt wel.”

 

Een aansluiting op BrabantConnect is vooralsnog kosteloos. Met potentiële aanbieders wordt gepraat over manieren om dat zo te houden. Dirkx: “Als dat niet kan,doen we er alles aan om het bedrag zo laag mogelijk te houden.” Het allermooiste zou zijn als de ervaringen met andere Brabantse projecten op dit gebied, zoals dat van Brainport Health Innovations in Eindhoven, uiteindelijk leiden tot één systeem voor heel Brabant. “Dat is een uitdaging”, weet Dirkx. “Eind dit jaar kijken we daar naar.” Dirkx heeft er in ieder geval zin in. “Het is belangrijk om hiermee bezig te zijn. Ouderen moeten zolang mogelijk zelf de regie in hun leven houden.”

 

Slimme Zorg

In Noord-Brabant lopen momenteel verschillende projecten die het mogelijk maken, dat steeds meer mensen met behulp van ICT op een comfortabele en veilige manier steeds langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De provincie ondersteunt zestien van deze projecten onder de verzamelnaam ‘Slimme Zorg’. Onder die noemer ondersteunt de provincie ook verschillende actieve belangenorganisaties bij de voorlichting aan hun achterban. Zoals lokale en overkoepelende ouderenbonden en de provinciale vrouwenraad. Die voorlichting is nodig, om zoveel mogelijk Brabanders ervan bewust te maken dat slimme zorgtoepassingen hen kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen.

 

Meer weten over Slimme Zorg? Kijk op www.brabant.nl/slimmezorg.

 

 

Fotobijschrift: Mevrouw Sloos uit Waspik bestelt boeken via BrabantConnect. Foto gemaakt door Jan Suijs.