Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Odile Schmidt:

 

1 Stel jezelf een voor, wie ben je?

Ik ben Odile Schmidt (1965), geboren in Frankrijk uit een Nederlandse moeder. Sinds 2012 doe ik van alles op schrijfgebied, korte verhalen, gedichten, columns, teksten bij kunstwerken, voordragen, een Griekse tragedie in acht minuten, een voorwoord schrijven dat niet saai is, andere schrijvers helpen met schrijven.

 

2 Wat maakt jou tot schrijver?

Lagere en hogere drijfveren zijn het strijdtoneel. Er wordt anders nooit naar me geluisterd of er zijn van die gevoelens die je nergens anders dan in kunst kunt uiten. Voor mij is schrijven noodzaak. Ik haal er mijn motivatie uit om te leven en een positivo te zijn. Het geeft mijn leven zin en vreugde.

 

3 Kun je wat vertellen over je schrijfsels?

Mijn schrijfsels zijn experimenten die steeds anders zijn. Ik varieer graag van schrijfstijl en al lerend verken ik de mogelijkheden die er zijn. Altijd hetzelfde kunstje doen is niet aan mij besteed. Hierdoor heb ik zeer verschillende publicaties in literaire tijdschriften, de top 100 van Prijs de Poëzie, wedstrijdbundels. Het meeste succes heb ik wanneer ik literair schrijf.

 

4 Tot welke genre kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Literair proza is mijn genre. Ik experimenteer graag met schrijftechnieken, plot en personages. Personages drijven mijn verhalen. Misschien komt dat doordat ik psychologie studeerde.

 

5 Heb je boodschappen voor je publiek?

Schrijven is breinvriendelijk, net als lezen. Bij mij staat het plezier van de mogelijkheden van verhalen voorop. Ik hoop lezers te inspireren om te durven lezen buiten je comfortzone. Iets nieuws uitproberen is goed voor je brein, zelfs of misschien juist wanneer je brein het niet meer zo goed doet.

 

6 Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Op mijn eerste publicatie, een gebed met zelfspot over pijnlijk vergeven. Ik ben vooral trots wanneer ik een emotie doorleef en er raak een vorm aan kan geven.

 

7 Heb je wensen / dromen?

Ik droom ervan een antwoord te schrijven op Who’s afraid of Virginia Woolf, een roman zoals de Wetten van Connie Palmen maar geheel op mijn eigen manier geschreven.

 

8 Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

Ik heb nog geen zelfstandige publicaties. Je kunt twee van mijn top 100 gedichten in de eregalerij van Prix de Poëzie vinden.

 

9 Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Binnenkort ga ik naar een prijsuitreiking.