Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Marceline de Waard:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Mijn naam is Marceline de Waard. Wie ik ben? Dat vind ik altijd een lastige vraag. In het kader van deze kennismaking zou ik zeggen: schrijver, projectleider bij de overheid, levensgenieter. Dit in willekeurige volgorde. Misschien ook leuk om te weten: in de vorige eeuw verloor ik mijn hart aan een Schiedammer, sinds 1990 zijn wij samen gelukkig in Schiedam. 

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Op de vraag wat ik later wilde worden, antwoordde ik als kind steevast ‘schrijver’.  Sinds 2017 maak ik, naast mijn  werk als projectleider bij de overheid, deze kinderdroom waar: Iedere zondag verschijnt een kort verhaal op mijn website: www.marcelinedewaard.nl. Ook schreef ik een roman, denk na over de volgende en doe succesvol mee aan schrijfwedstrijden. 

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”

Meestal kom ik op een idee voor een verhaal door iets wat ik lees in de krant, een tijdschrift of op internet. De werkelijkheid is vaak gekker dan de grootste fantasie.

Voor de setting maak ik graag gebruik van plaatsen waar ik geweest ben. Zoals uit mijn verhalen blijkt, hou ik  erg van Ierland,  Schotland en Engeland. Maar ook in Italië kom ik graag.

Met mijn korte verhalen slaag ik er in om in een bestek van soms een paar woorden gelijk een beeld voor ogen te roepen. In korte tijd heb ik een eigen schrijfstem ontwikkeld, deze is aardig, amusant, zacht humoristisch, zacht brutaal. 

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Ik schrijf om mijn lezers een moment van ontspanning te geven, even wegdromen uit het dagelijks leven. De reden waarom ik ook lees. Een van mijn  trouwe lezers zegt over mijn korte verhalen: “Humor, drama, thriller, ze weet het alle genres kernachtig te raken.” Maar als je mij dan toch in een vakje wil stoppen, kan ik leven met ‘feel good met een vleugje mysterie’.  

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?

Doe iets onverwachts, dan gebeuren er onverwachte dingen die je verrassen. 

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Ik ben  altijd het meest trots om mijn laatste prestatie. Nu is dat mijn eerste roman: ‘Thuisreis’.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?

Graag zou ik fulltime schrijver zijn. 

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

- “Schandalig en andere zondagverhalen”, juni 2019 verschenen bij Ambilicious;

- “Thuisreis”, verschijnt 22 maart aanstaande bij Ambilicious. 

Beide boeken zijn te bestellen bij je lokale boekwinkel en via alle reguliere onlineverkoopkanalen. 

Daarnaast sta ik in vele wedstrijdbundels. Voor een overzicht verwijs ik graag naar mijn website: www.marcelinedewaard.nl. Dat is sowieso een aanrader, want daar publiceer ik iedere zondagochtend een nieuw zondagverhaal. 

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

22 maart lanceer ik ‘Thuisreis’ in Het Schiedams Boekhuis. Je bent vanaf 14:00 welkom op de Hoogstraat 106, 3111 HL Schiedam.