Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Gert-Jan van den Bemd:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ik ben Gert-Jan van den Bemd, 56, uit Breda. Ik ben opgeleid als endocrinoloog, hormoondeskundige. Twintig jaar deed ik wetenschappelijk onderzoek naar kanker en osteoporose (botontkalking). Behalve in wetenschap ben ik geïnteresseerd in kunst en nadat ik de kunstacademie had voltooid, werd ik wetenschapsjournalist en kunstenaar. Schrijven heb ik altijd gedaan, maar de laatste jaren werd het steeds belangrijker.

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Dat heeft met intensiteit te maken, denk ik. Ik zing weleens, maar dat maakt me nog geen zanger. Schrijven doe ik elke dag, en al jaren. Blijkbaar is het een belangrijke bezigheid voor mij, iets wat ik noodzakelijk vind. En ik streef ernaar om steeds beter te worden. Dat je met woorden hele werelden kunt creëren, vind ik magisch.

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”

Mijn eerste publicatie, een verhaal, verscheen in 1993, in Mens & Gevoelens, het tijdschrift van Paul Haenen. Daarna publiceerde ik in verzamelbundels en in literaire tijdschriften. Ik schrijf van alles: gedichten, blogs, columns, korte verhalen. Alleen viel het niet mee om een roman te schrijven. Dat is een proces van de lange adem. Uiteindelijk lukte het dan toch om een manuscript te voltooien en in 2018 verscheen mijn debuutroman. 

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Volgens de NUR-nummers vallen mijn schrijfsels onder literaire fictie. Ik hou van plotgedreven verhalen. Het zijn geen thrillers, maar er zitten wel spannende elementen in.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?

Laat je niet te veel leiden door de media in de keuzes van de boeken die je leest. Er zijn zoveel onontdekte pareltjes. Het is tragisch dat veel boeken onopgemerkt blijven omdat de recensenten ze links laten liggen. Dus mijn tip: lees eens een boek van een schrijver waar je nog nooit van gehoord hebt. Ontdek zelf! En creëer je eigen hype!

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Ik ben niet zo gauw trots. Als ik een verhaal heb afgerond, ben ik weer bezig met het volgende. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar de beloning zit niet in het product of in de prijzen die ik win, maar in het schrijfproces zelf. Het creëren geeft me voldoening, maar een trots gevoel hoort daar niet echt bij.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?

Misschien een gek antwoord voor een schrijver, maar een verfilming van mijn boek zou ik fantastisch vinden. Ik heb, naast mijn liefde voor boeken, een passie voor film. Ik beschouw die twee kunstvormen niet als concurrenten, maar als aanvulling. Een boek heeft andere kwaliteiten dan een film en vice versa. En ja, het boek is beter dan de film, maar dat komt omdat je dat las voordat je de film zag. Ik ben heel benieuwd hoe een regisseur mijn boeken voor zich ziet, hoe hij de beelden tot uiting brengt in een film. En ik zou het leuk vinden om in mijn eigen film te figureren!

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

De Verkeerde Vriend, mijn debuutroman, verscheen in het vroege voorjaar van 2018. In het najaar van 2019 verscheen mijn tweede roman Na De Val, beide bij Angèle, onderdeel van de Standaard Uitgeverij. Ze zijn verkrijgbaar via alle boekhandels en de bekende internetkanalen. De Verkeerde Vriend is ook als luisterboek verschenen bij Storytel.

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Lezers die een van mijn romans met hun leesclub gaan lezen, kom ik graag bezoeken als zij het boek gaan bespreken. Stuur me gerust een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dat geldt ook voor organisatoren van literaire festivals.