Er beweegt wat in schrijversland.


Ambilicious, uitgever van verhalen, zet zijn schouders onder de ‘Ward Ruyslinck-schrijfwedstrijd 2020’.
Monika Macken, weduwe van de in 2014 overleden auteur van klassiekers als ‘Wierook en tranen’ en ‘Het reservaat’, is de beschermvrouwe van dit project. In 2007 kon zij haar man overhalen zijn naam te lenen aan deze tweejaarlijkse kortverhalenwedstrijd. Voor het eerst nemen nu zowel Vlaamse als Nederlandse auteurs plaats in de jury.

Ward Ruyslinck was een begrip in het Nederlandstalig gebied in de jaren ‘60 en ’70 van de vorige eeuw. Verschillende van zijn boeken werden verfilmd en sommige titels behoorden tot de verplichte schoollectuur. Zowel Monika als Inanna van den Berg, hoofdredacteur van Ambilicious, merken aan de reacties op de aankondiging van de wedstrijd hoezeer de naam van Ward Ruyslinck nog leeft.

Monica Macken: “Ambilicious gaf vorig jaar mijn boek ‘Stille Levens’ uit, kortverhalen met een poëtische inslag. Dat werd goed ontvangen. Nog maar net heb ik mijn nieuwe manuscript ingediend bij de uitgever. Geen bundel dit keer, maar het verhaal over een vrouw die worstelt met het ouder worden.” Daarnaast schildert Monika ook. Ze begon als autodidact en volgt nu sinds vijf jaar les bij de academie voor beeldende kunsten in Vilvoorde. “Normaal zou ik binnen 14 dagen exposeren met de Koninklijke Portaelskring Vilvoorde, maar die is vanwege coronaperikelen afgelast,” zucht ze. “Nu is het windstil. De academie is dicht, mijn roman ligt bij de uitgever. Even een intermezzo voor de volgende ronde.”

“Met Inanna en Peter van Ambilicious heb ik gepraat over de Ward Ruyslinck-prijs,” vervolgt ze, “dat deze waarschijnlijk niet meer zou doorgaan. Zij lieten blijken erg geïnteresseerd te zijn om deze schrijfwedstrijd verder te zetten. Van het een kwam het ander, de kiem was geplant en de Ward Ruyslinck-prijs wordt dus nieuw leven ingeblazen.”

“Zelf heb ik altijd iets met taal gehad,” valt Inanna Monika bij. “Mensen coachen in hun schrijfambitie vanuit een liefde voor taal was altijd een stille droom. Persoonlijk contact vinden wij heel belangrijk, wij ontmoeten al onze schrijvers. Zo ook Monika. Op een mooi terras in Vilvoorde verzuchtte ze hoe jammer ze het vond dat de Ward Ruyslinck-prijs niet meer doorging. Fondsen en subsidies vielen weg. Voorzichtig opperden wij of we als uitgever daar iets in kunnen betekenen.”

Grote verandering is dat Belgische én Nederlandse auteurs nu mogen meedoen, in tegenstelling tot eerdere edities, die enkel toegankelijk waren voor de Belgen. Nu Ambilicious de schouders eronder zet, wordt het grootser aangepast. Ook de jury is nu ‘internationaal’.

“Wat de Ward Ruyslinck-schrijfwedstrijd betreft is er geen thema,” gaat Monika verder. “Alle verhalen zijn welkom, historische, erotisch, sciencefiction … Verhalen met een racistische inslag worden wel geweerd.”

“Inderdaad,” vult Inanna aan. “Van de deelnemers wordt zorgvuldigheid gevraagd. We gaan daar zeer streng in zijn. Deelnemen aan een wedstrijd is meer dan het schrijven van een verhaal en opsturen. We zien wanneer een inzending komt van een auteur met dyslexie en houden daar rekening mee. Liefde voor taal betekent ook aandacht voor de basisregels. Laten we alsjeblieft ervoor zorgen dat we met zijn allen vanuit liefde voor lezen en het schrijven elkaar het schrijfplezier gunnen: dat moet de basis zijn voor alles. Geen marketingcampagne, niet het grote geld, maar gewoon liefde en respect voor het vak.”

 

Praktische info:

Ward Ruyslinck-prijs 2020

Samen met Monika Macken organiseren wij de Ward Ruyslinck-schrijfwedstrijd voor het korte verhaal (maximaal 1500 woorden).
Dit jaar is het de eerste keer dat zowel Vlaamse als Nederlandse auteurs plaatsnemen in de jury:

Monika Macken (voorzitter), Dominique Bibau, Diane Broeckhoven, Jan van Aken, Peter van Beek.

1e prijs € 400,00

2e prijs € 200,00

3e prijs Luxe notitieboek

4e en 5e prijs eervolle vermelding

Durf jij de uitdaging aan?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor het reglement.

(Het wedstrijdreglement vind je tevens op https://ambilicious.nl/nieuws.html)