Lijst Linssen en de BSD zijn om verschillende redenen uit het zogenaamde "Resetproces" gestapt. 

Het is een poging van de gemeente Bergen op Zoom om de eigen financiële huishouding eindelijk op orde te krijgen. Daartoe zou een college moeten worden ingericht, die bestaat uit een diversiteit van vertegenwoordiging van partijen en buitenstaanders met de juiste capaciteiten om het Bergse tij te keren. Het hele proces met keuzen, procedures en wat ook niet meer, heeft bij beide genoemde partijen geleid tot het uitstappen uit het proces. Zij hebben er om moverende redenen dat de resultaten niet zijn, wat er eerder besproken is. Met name transparantie in keuzen, en het feit dat wethouders van de huidige coalitie wederom in het nieuwe college zitting hebben, zonder aanwezigheid van de oppositie is ee doorn in het oog. 

Met name Lijst Linssen heeft heel duidelijk met een openbare brief (zie ook op onze site) korte metten gemaakt met de gekozen koers. Daarbij werd ook niet geschroomd om individuele mensen openlijk aan te vallen.

Dit laatste is duidelijk verkeerd gevallen bij de Burgemeester en de andere betrokken politieke partijen. Daarom hebben zij ook een brief naar de fractie van Lijst Linssen gestuurd om hun ongenoegen te uiten. Lijst Linssen heeft ons de brief toegestuurd en wij zullen deze dan ook onder dit artikel plaatsen.

Lijst Linssen heeft onderstaand antwoord op deze brief:

Aan:   

- De voorzitter van de gemeenteraad van Bergen op Zoom

- De procestrekker van de reset

- De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Bergen op Zoom

Betreft: reactie op uw schrijven van 21 april jl.

Bergen op Zoom, 23 april 2020

Geachte heer Petter, geachte heer van der Weegen en geachte fractievoorzitters,

Lijst Linssen heeft kennis genomen van uw schrijven gedateerd 21 april 2020. Wij reageren als volgt.

1. Het uitgangspunt van de reset was: een algemeen gedragen bestuur realiseren waarbij er niet langer sprake zou zijn van coalitie-oppositie verhoudingen. De uitslag van de gehouden stemming toonde echter het tegendeel aan: de zittende wethouders van de twee grootste huidige coalitiepartijen, GBWP en VVD, werden herkozen. Geen van de oppositiekandidaten werd gekozen. Dat druist volledig in tegen de belangrijkste intentie van de reset. Resultaat: feitelijk wordt de huidige coalitie voortgezet, aangevuld met enkele kandidaten van buiten. Een buitengewoon betreurenswaardig resultaat. Geen bestuurlijke brug tussen coalitie en oppositie.

2. De voordracht en stemming van de kandidaten verliep uiterst schimmig en niet controleerbaar. Zo was er geen onafhankelijke kiescommissie en kregen de fractievoorzitters geen inzage in de uitslag van de stemming en inzicht in het profiel van alle kandidaten. Wij vinden dat niet professioneel.

3. In de openbaarheid zijn geen namen genoemd van personen die op dit moment geen onderdeel uitmaken van het politieke proces. 

4. Lijst Linssen verkeerde in de veronderstelling dat de kandidaten van buiten een sterk bestuurlijk profiel zouden hebben; dat was o.i. een bittere noodzaak om dit proces te doen slagen. De namen van enkele kandidaten (waarvan we dus nooit alle namen hebben gekregen) die wel naar buiten kwamen, maakten duidelijk dat deze personen vooral kwaliteiten hebben die ze meer geschikt maken voor andere taakinvullingen dan een functie in roerige tijden in een gemeentebestuur.

5. Zoals in ons vorig schrijven aangegeven, heeft Lijst Linssen duidelijk aangetoond medewerking te willen en blijven geven om te komen tot noodzakelijke ombuigingen in het belang van onze hele gemeente en onze inwoners. Daartoe hebben wij een naar onze mening zeer fundamentele bijdrage geleverd met als doel: een noodzakelijke bezuinigingsoperatie realiseren. Jammer genoeg rept u daarover met geen woord in uw schrijven. 

U spreekt in uw brief over het mogelijk uitspreken van treurnis;  Lijst Linssen spreekt bij deze zijn treurnis uit de o.i. eenzijdige berichtgeving in uw schrijven van 21 april jl. Van de door u verlangde excuses kan derhalve geen sprake zijn. Overigens constateert Lijst Linssen dat ook de fractievoorzitter van de BSD in de openbaarheid zijn grote twijfels over het proces en een gebrek aan vertrouwen in een goede afloop van het gezamenlijke proces heeft uitgesproken. Het kan verkeren.

 

Hoogachtend,

Fractie Lijst Linssen

Hier de brief van Burgemeester en betrokkenen bij het resetproces: