Spiegelschrift’. Zo heet het eerste bundeltje met gedichten en aforismen van Lucas Boot (35) uit Bergen op Zoom.

Het sober, maar fraai kleurrijk vormgegeven boekwerkje is voor 10 euro te koop bij boekhandel Quist in Bergen op Zoom.  

Spelen met woorden en daarbij mijn gedachten kort en bondig verwoorden spreekt mij erg aan. Liefst zonder daarbij moeilijke woorden te gebruiken”, aldus de auteur. In de opvallende goudkleurige omslag van ‘Spiegelschrift‘ ziet de lezer zichzelf even terug.  

Een uitnodiging van de schrijver om als het ware over diens schouder mee te kijken in zijn spiegel. “Wat ik schrijf komt voornamelijk uit mijn eigen dampkring, maar anderen kunnen zich er misschien ook in herkennen.” 

 

Zoals in een van zijn teksten in de bundel: ‘Bang voor punten, zette ik komma’s’. 

Ik vind het lastig om mensen of dingen die iets voor mij hebben betekend definitief los te laten. Een soort ‘ontbindingsangst', zou je kunnen zeggen. Zo zit mijn hoofd in elkaar; een vloek voor mezelf, een zegen voor het papier.” 

 

In overleg met vormgever Ronald Schoonrok van het Rotterdamse ontwerpbureau Jenk koos Lucas ervoor om zijn teksten uitsluitend op de rechterpagina’s af te drukken. Met op links steeds een blanco pagina, telkens voorzien van een andere kleur. “Dat geeft bij het lezen een rustig beeld. Zo kan alle aandacht uitgaan naar het geschreven woord.” 

Spiegelschrift is Lucas’ poëtische debuut op papier. Op social media liet hij eerder van zich horen. Op Instagram, bijvoorbeeld via zijn taalrubriek Woord_waarde. “Wekelijks verzon ik een woord met een betekenis. Of bedacht ik een spreuk of beschreef een observatie van alledag.” Zo baarde hij in 2018 voor vaderdag dit gedichtje:    

                                    

                                     ‘Mijn ochtenddauw

                                      Op het porselein

                                      Zeg papa:

                                      Ik ruik steeds meer naar jou’

 

Schrijven begon voor Lucas bij dagblad BNDeStem, waar hij later ook als freelancer onder de naam BURO BOOT recensies schreef over nieuwe, tweedehands en bijzondere auto’s. Net als voor de magazines AutoWeek, Carros en later AutoCar.   Ook schreef hij blogs onder de werktitel Het Evangelie van Lucas. Daarvoor werd hij in 2008 met gerenommeerde bloggers als Martin Bril en Wim de Bie genomineerd voor de landelijke Dutch Bloggies-prijs.  

Meer recent timmert hij aan de weg bij de muzikale comeback van Bergenaar Kubilay Kaya. Deze voormalige producer van Ali B., composer en toetsenist werkt nu aan een tweede album. Als opvolger van ‘Wanneer je er langer naar luistert wordt het best mooi’ uit 2018, een cd vol liefdesliedjes in Spinvisachtige hip-hopstyle. Ook daarvoor schreef Lucas teksten.

 

Voor een impressie van Spiegelschrift: www.lucasboot.nl