Yessssssssssssssssssssssssss, eindelijk goed nieuws, dacht ik bij mezelf.

Een Bergs cultuur evenement dat subsidie krijgt. Sterker nog, de verklaring deed me deugd: ‘Het is een investering die geld moet opleveren en daarmee economische groei voor de stad,’ aldus wethouder Patrick van der Velden. Ik vind PopMonument super tof, het combineert de kracht van de Bergse historische monumenten met het rijke Bergse culturele leven. Ik kan er waanzinnig van genieten, en met mij heel veel andere mensen, ook van ver buiten onze stad. En inderdaad, ook hier spint de stad garen bij. Binnenstad en middenstand profiteren van de stroom mensen die PopMonument jaarlijks op de been brengt.

Maar ho even, dat is niet het verdienmodel waar het hier betrekking op heeft. Nee, er zit een verdienmodel aan omdat…. Bergen op Zoom als enige West Brabantse stad genomineerd is voor een landelijke festival regeling: ‘We maken met PopMonument kans op een ton subsidie voor de komende vier jaar.’  Aha, hier komt de aap uit de mouw. Onze stad heeft de kans (zeker geen vaststaand feit!) op een prijs en dus mogen we geld (15.000 €) spenderen, waarvan beslist nog niet duidelijk is of er straks aan verdiend gaat worden in de vorm van die vernoemde subsidie.

Voorts wordt aangegeven dat het evenement op termijn de kans maakt te groeien, en dat het middenstand en horeca geld op gaat leveren. Het zijn allemaal kansen hé! 

Nogmaals ho even. Het komende evenement is door corona helemaal gestript. Het is een wonder dat het überhaupt doorgaat met een gering aantal kaartjes voor de vijf locaties.  Ik wil niet te kritisch zijn, ik gun PopMonument het allerbeste en het meeste, het is een heel tof Bergs cultureel evenement, dat een bijdrage levert aan de stad en de sfeer om juist hier te vertoeven, te wonen en te werken.  

Maar waarom zie ik dan weer beren op de weg? Omdat mij het gevoel bekruipt dat deze subsidie louter gericht is op het feit dat er aandacht en eer mee te verdienen is. Als dit evenement, dat al jaren  georganiseerd wordt, inderdaad de prijs wint, betekent dit eerst en vooral prestige. En wie wil er zijn of haar naam niet verbinden als medeverantwoordelijke voor dit succes. Een maat van me zei eens: ‘De gekozen democratie loopt gevaar als het pluche eenmaal in de bilnaad begint te plakken.’ Is daar hier sprake van? Is dit een verhaal dat een ego streelt, of is het om de ronduit slechte start van dit nieuwe college een beetje “beter weer” aan te praten?

Nogmaals, cultuur verdient veel meer credits dan landelijk, provinciaal en nu ook in onze stad Bergen op Zoom wordt aangegeven; het zou immers maar een hobby zijn. Driewerf neen.

En dan wordt nu voor de tweede keer het potentiële verdienmodel aangesproken. Allereerst onze haven, die echter al jaren voor verlies leidt. En dan nu een potentiële prijswinnaar, iets dat nog maar is af te wachten.

Zal ik enkele voorbeelden geven voor evenementen die al sinds jaar en dag miljoenen opleveren voor stad en omgeving?

• Vastenavend

• Open Lucht Spektakel

• Proefmei

• Krabbenfoor (landelijk benoemd als Braderie)

• Jazz festival

• En nog veel meer….

 

Mag ik er op wijzen dat er heel veel kleinere organisaties zijn die de beleving invullen, de talenten aanleveren en bovendien met de duizenden vrijwilligers voor het juiste draagvlak zorgen, een draagvlak dat de organisatie van al deze prachtige momenten mogelijk maakt?

Oh ja, en als we het dan toch over prestige hebben, wat dacht je van Stichting BOV en The MusiCompany die voor landelijke nominaties en Awards zorgen door de jaren heen? Stichting de Vierschaar die zelfs voor Koninklijk bezoek zorgt tijdens de Open Lucht Spektakels. Stichting Sint Nicolaas zorgt voor een hele invasie van gezinnen en kinderen, en Stichting Maria Ommegang wordt zelfs tot ver in België en andere landen geroemd om de pracht en praal van deze speciale stoet. 

Nee, met een pennenstreek onder een uitermate discutabele nota hebben de bestuurders rücksichtslos de bijl gezet in de Bergse cultuur boom. Ze moeten hun eigen broek maar ophouden, het is tenslotte slechts een hobby.  Dat is al uitermate krom.

Nog krommer wordt het als er ineens over financiële kansen gesproken wordt, over verdienmodellen.

Boven vernoemde evenementen en hun organisaties zorgen hier al jaren voor, maar dat wordt niet onderkend. Nee, het wordt pas benoemd als het de eigen politieke plannen of bestaanbaarheid dient. Vind je het dan gek, dat de burger op de achterste benen gaat staan?

Nee, wij als Bergenaren zijn trots op onze stad, op onze cultuur en onze beleving. Het maakt dat we hier willen wonen, werken en onze vrije tijd hier willen spenderen. Hak die culturele boom om, en we verworden inderdaad tot dat spookstadje, dat eens volgens de overleveringen ene bruisende stad was.

En wat bovenal steekt, wanneer gaan onze regenten nu eens echt in overleg met mensen uit de stad zelf, met de organisaties zelf. Wanneer communiceren ze nu eens structureel en eerlijk met de burger, waar het nu regent van elkaar tegensprekende kleine berichtjes in een of andere krant geventileerd. 

 

Bergen op Zoom, keer terug naar je hart, praat met respect, verstand en hart met alle betrokken partijen, laat burgers meedenken, en verlos je van de “buitenstaanders” als doorslaggevende raadgevers die tegelijkertijd uitvoerenden zijn. Zij dienen hun eigen buidel, zien dit als een tijdelijke job in hun carrière pad en ontberen elke vorm van Bergs DNA. 

 

Ik blijf hopen en droom nog steeds over mijn cultuurrijke stad Bergen op Zoom

 

Sonn

 

Zo maar wat voorbeelden uit het culturele archief van Bergen op Zoom