De drie genomineerden van de Rabo Vastgoedprijs 2020 zijn bekend.

Het Stadhuis van Den Haag, ’t Sas in Breda en de A’DAM Toren in Amsterdam mogen zich opmaken voor de uitreiking van de jubileumeditie van de Rabo Vastgoedprijs. Dit gebeurt tijdens Provada Live op 5 november aanstaande. Rabobank beloont tijdens deze jubileumeditie de beste winnaar uit 30 jaar Vastgoedprijs: wie van de 15 voormalige winnaars heeft de meeste impact op de omgeving gehad en heeft zich de afgelopen jaren het beste aangepast aan de veranderingen in de markt?

De genomineerden

Uit de 15 voormalige winnaars van 30 jaar Rabo Vastgoedprijs heeft de onafhankelijke vakjury, bestaande uit vooraanstaande vertegenwoordigers uit de vastgoedbranche en overheid, drie projecten genomineerd. Uit elk decennium koos zij één genomineerde. 

1. 1990 t/m 1998: Stadhuis/bibliotheek Den Haag (winnaar in 1996)

Deze ‘huiskamer van Den Haag’ heeft de tand des tijds heel goed doorstaan, oordeelt de jury. Een prachtig architectonisch statement dat nog altijd heel modern oogt, waar je niet omheen kunt en grote impact heeft gehad op de ontwikkeling van de omgeving. Bovendien was er veel politieke moed nodig om dit project werkelijkheid te maken.

 

2. 2000 t/m 2008: ’t Sas, Breda (winnaar in 2004)

Deze succesvolle transformatie is volgens de jury een knap voorbeeld van hoe je een binnenstedelijk gebied aantrekkelijk maakt en nieuw leven inblaast. Daarmee is deze herontwikkeling een van de eerste binnenstedelijke transformaties geweest en een voorbeeld voor latere projecten. Er is veel waardering voor de passie en visie van de lokale ondernemer, die als eigenaar altijd heel betrokken is gebleven bij de locatie en de huurders.

 

3. 2010 t/m 2018: A’DAM Toren, Amsterdam (winnaar in 2018)

De indrukwekkende herontwikkeling van het voormalige Shell-kantoor heeft de hoofdstad een nieuw icoon opgeleverd. Het met lef en visie aangepakte, multifunctionele project is een groot commercieel succes en geeft tegelijk een boost aan het gebied eromheen.

 

Krachten bundelen met de NEPROM

“Prachtige nominaties voor deze laatste en overkoepelende Rabo Vastgoedprijs”, zegt Roel van de Bilt, directeur Rabo Real Estate Finance. “De Rabo Vastgoedprijs is in 30 jaar uitgegroeid tot een begrip in de markt. We zien echter ook dat het gevaar van inflatie op de loer ligt, omdat de afgelopen jaren meer vastgoedprijzen zijn ontstaan. Daarom bundelen we vanaf volgend jaar onze krachten verder met de NEPROM. Rabobank blijft als belangrijke vastgoedfinancier de Nederlandse vastgoedontwikkeling een warm hart toedragen. De naam Rabo Vastgoedprijs verdwijnt weliswaar, maar wij gaan wel actief de tweejaarlijkse NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling ondersteunen. Zo brengen we financiële vastgoedkennis en brede kennis van de markt bij elkaar, om meer impact te hebben op de kwaliteit van de vastgoedontwikkeling in Nederland.”

 

Over de Rabo Vastgoedprijs

Alertheid, impact maken en meebewegen met trends en ontwikkelingen zijn belangrijke factoren voor succesvol ondernemerschap in de huidige vastgoedmarkt. De Rabo Vastgoedprijs, de afgelopen 30 jaar uitgegroeid tot een begrip in de vastgoedmarkt, maakt zichtbaar hoe onderscheidend ondernemerschap leidt tot bijzondere innovatieve vastgoedprojecten in Nederland. De prijs stimuleert een duurzame en toekomstbestendige vastgoedmarkt. De Rabo Vastgoedprijs werd in 1990 voor het eerst uitgereikt. De juryvoorzitter maakt op 5 november aanstaande om 11.00 uur tijdens Provada Live bekend welk project de laatste Rabo Vastgoedprijs wint.