Daar lag het dan, het eerste boek van Margot Haest; een culinair boek.

“De smaak van de Brabantse Wal & omgeving” luidt de titel en de cover maakt me gelijk nieuwsgierig. Een eenvoudige effen kleur opgesierd met de in goud opgetekende titel en een silhouet van een vrouw die van een lepel proeft. 

Eenmaal opengeklapt toont het boek haar geheimen, over chefs, restaurants, heerlijke gerechten en meer. Het toont de lezer waarin culinair Brabantse Wal rijk in is. En dat is precies de bedoeling van Margot. We legden de auteur dan ook een aantal vragen voor om meer over de mens Margot te leren kennen.

 

- Wat was   aanleiding voor dit boek?

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met een foodblog, De Smaak van Margot. Ik heb destijds ook al de url. www.desmaakvandebrabantsewal.nl  vastgelegd. Ik ben een trotse bewoner van deze prachtige streek en had toen al het gevoel dat er veel mooie verhalen te vinden zijn. Dat bleek ook wel tijdens de jaren van mijn foodblog, waarbij ik veel gepassioneerde mensen en mooie bedrijven heb leren kennen. In de culinaire gidsen lijkt onze regio echter wel een blinde plek. Erg jammer en niet terecht. De trigger om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen kwam door een Zeeuwse fotograaf die het boek ‘Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen’ had gemaakt. Ik was uitgenodigd voor de boekpresentatie en toen ik terugreed dacht ik: “Yes, ik ga met mijn project over de culinaire Brabantse Wal aan de gang!"

 

- Je richt je op de Brabantse Wal, waarom en wat is voor jou de Brabantse Wal?

Zie hierboven, geboren en getogen op de Brabantse Wal, en erg blij om hier te wonen. Ik volg de definitie van VVV en de Stichting Brabantse Wal, de streek van de gemeente Woensdrecht, inclusief Ossendrecht, Hoogerheide, Putte, tot en met Bergen op Zoom, Halsteren, Steenbergen, Dinteloord en een deel van Roosendaal. Officieel, vanuit de natuur-benadering hoort er ook nog een stuk bij in Belgie, dat tot aan Antwerpen loopt. Dat heb ik - door corona- buiten beschouwing gelaten. Ik zie de scheiding overigens niet zo strikt hoor. Er staan geen muren om de Brabantse Wal en het vloeit gewoon in elkaar over met aangrenzend gebied.

 

- Wat voor soort horeca gelegenheden was je doel?

Midden en hoger segment. Het gaat mij echter nog veel meer om de gepassioneerdheid van de chefs en hun achtergrondverhaal dan alleen een restaurant onder de aandacht brengen. Ik ben overigens verder gegaan, want er staan niet alleen chefs in, maar ook producenten en culinaire specialisten. Die drie zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bovendien wordt het boek daardoor een stuk veelzijdiger en interessanter. Als kers op de taart nog een aantal topchefs/restaurants uit de omgeving van de Brabantse Wal, waar je als culinaire bewoner van de BW graag naar toe rijdt voor een avondje culinair genot.

 

- Wat waren je algemene bevindingen?

Ik ben al een tijdje bezig met mijn foodblog, dacht dat ik best goed op de hoogte was van wat zich afspeelde op de Brabantse Wal, maar ik ben toch regelmatig zelf verrast of met partijen in aanraking gekomen die ik nog niet kende. Bijvoorbeeld Michiel Teelt, Kiona Malinka van Crusio Thee kende ik uiteraard wel, maar dat zij nog een exclusief label “Kiona” heeft dat exclusief bij 40 restaurants wereldwijd verkocht wordt wist ik dan weer niet. Een wereldspeler op culinair gebied, gewoon hier op de Brabantse Wal!

 

- Waar let jij op als je een gelegenheid recenseert?

Ik ga niet zozeer op pad om een recensie te schrijven. Ik ga over het algemeen uit eten om lekker te genieten. Ik vind het leuk om mijn passie en enthousiasme te delen, en schrijf graag positieve verhalen. Als ik ergens ben en ik zie verbeterpunten zal ik dat delen met de eigenaar van het restaurant, maar niet met de rest van de wereld. Het blijft tenslotte mensenwerk en iedereen heeft wel eens een slechte dag. Ik inspireer mensen graag met mooie enthousiaste verhalen.

 

- Waar zou je nog eens naar toe gaan?

Ik neem aan dat je op het gebied van restaurants doelt. Ik ga graag nog eens naar Inter Scaldes, Tribeca en de Lindenhof van Soenil Bahadoer staat ook hoog op mijn verlanglijstje!

 

- Welke gerechten sprongen er bij jou met kop en schouders boven uit?

Ik ben aangenaam verrast door de prachtige gerechten van de diverse chefs. De opzet was om een culinair Chefs recept in het boek op te nemen en een Easy versie. Zo komen zowel mensen aan bod die het leuk vinden om echt uit te pakken in de keuken, maar ook de minder bedreven thuiskok kan prima uit de voeten met het boek. Bij de Coquille met Pata Negra Ham en Waldorfsalade van Mark van Loon van In de Oude Stempel is dat fantastisch gelukt. Ik ben de laatste maanden erg druk geweest met het realiseren van dit boek, dus heb zelf nog niet heel veel kunnen uitproberen, maar dat ga ik de komende maanden zeker doen!

 

- Wat wil je met het boek bereiken?

Ik wil graag de Brabantse Wal culinair op de kaart zetten. Die blinde vlek mag echt wel opgeheven worden. Daarnaast vind ik het mooi om een podium te bieden aan deze gepassioneerde mensen en ze eens op een andere manier in the picture te zetten. Het is leuk om te zien hoe blij en trots de deelnemers zijn op de manier waarop ze geportretteerd zijn en in het boek staan. Daarnaast vind ik het heel tof om partijen met elkaar te verbinden. Als deze partijen nog meer met elkaar gaan samenwerken gaan er zeker prachtige dingen ontstaan!

 

- Waar ben je het meeste trots op?

Dat een idee waar ik eind januari in the blind ingesprongen ben in deze korte tijd tot een concreet en prachtig resultaat heeft geleid, het prachtige boek, dat meer is dan een kookboek. Echt een boek om op je koffietafel te leggen en regelmatig in te bladeren, lezen en genieten van de prachtige foto’s. Ik ben er ook erg trots op dat de deelnemers mij het vertrouwen hebben gegeven om dit boek te kunnen maken.

 

Een mooi initiatief om de Brabantse Wal op de kaart te zetten. Een boek waard om gelezen te worden. Dus voor meer informatie: www.desmaakvandebrabantsewal.nl