Iedereen wordt er mee geconfronteerd.

Corona een woord wat alleen bekend was als biermerk, maar nu een heel andere betekenis heeft gekregen. Iedereen ondervindt de gevolgen van deze periode, maar de zwaksten in de samenleving nog echt iets meer. Dat maken wij elke dag mee bij Voedselbank Goed Ontmoet. Een regionale voedselbank met centraal magazijn in Bergen op Zoom en uitgifte punten in 6 gemeenten: Bergen op Zoom, Oudenbosch, Roosendaal, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Elke week maken zo’n 1000 personen gebruik van onze diensten. Dat doen wij al jaren met zo’n 150 vrijwilligers. Ook in deze tijd. Gelukkig zijn wij in staat om elke week weer een mooi voedselpakket aan onze klanten te geven. De producten die in het pakket zitten ontvangen wij gratis. Wij betalen niet voor de producten. Dat zou ook niet gaan. Elke week verstrekken wij voor zo’n 30 duizend euro waarde aan voedsel. Zo’n anderhalf miljoen per jaar. Die producten moeten ook gehaald, opgeslagen, uit gesorteerd, opnieuw verpakt en gebracht worden aan onze klanten. Daar zijn heel wat handjes voor nodig. En de vrachtwagens van de voedselbank rijden ook gewoon op diesel. Wij betalen gewoon huur en onze lampen branden op elektriciteit. Ruim €100.000 bedraagt onze begroting voor dit alles. Dit is zo’n beetje alles wat wij doen.

 

De Voedselbank kan alleen bestaan dankzij de hulp van een heleboel mensen en instanties. En dat gaat gelukkig erg goed. Ook in de Corona-tijd. Eigenlijk zelfs beter in de Coronatijd. Daar staan wij zelf ook een beetje versteld van. Wat een verschrikkelijk mooie mensen, bedrijven en organisaties hebben wij hier in West-Brabant en Tholen. Wat hebben wij heel veel hulp gekregen. Ook tijdens de verbouwing die plaats heeft gevonden dit jaar. 

 

Nu willen wij alle mensen,, bedrijven en organisaties super bedanken voor hun hulp en giften. Onze klanten hebben in tegenstelling tot klanten van andere voedselbanken geen moment minder producten gekregen als voor de Corona tijd. Natuurlijk hebben wij last van tijdelijke tekorten en van ontwikkelingen die anderen doen om voedselverspilling tegen te gaan, maar door er keihard tegenaan te gaan redden wij het nog steeds. En dat kan alleen wanneer bedrijven, telers, supermarkten, groothandels, individuele personen ons helpen. Dat gebeurt nu, maar wij hopen dat dit ook in de toekomst zal gebeuren. 

 

Heel mooi ook om te zien, dat grote bedrijven en gemeenten met ons meedenken en ons helpen in de bedrijfsvoering, bij de verbouwing en met handjes in de periode waarin onze oudere vrijwilligers het niet aandurfden om te komen. De dames die normaal de bingo draaiden in de Buurthuizen stonden nu tomaten in te pakken. Super toch. Mensen met een groot rijbewijs, die niet konden werken, hielpen ons. Schoonmaaksters normaal werkzaam in de horeca maakten bij ons de kantine schoon. Serviceclubs organiseerden acties en schonken geld, zodat wij die konden gebruiken voor allerlei zaken. En niet te vergeten zijn wij ook dankbaar voor de PR steun die wij gekregen hebben van de regionale omroep, de (week)kranten en sociale media om onze boodschap uit te dragen.  

 

Dank, dank, dank. Woorden schieten te kort. 

 

Maar wij zijn er nog niet. Moeilijke tijden komen er aan. Ons klantenbestand is weliswaar op dit moment nog niet echt gegroeid, maar dat komt er zeker aan, dus de productbehoefte wordt groter, daarmee stijgen ook onze kosten. Door de beperkingen van de overheid is het heel moeilijk om onze Kerstactie doorgang te geven. De opbrengst werd zeker bereikt, doordat er mensen van de Voedselbank consumenten uitnodigden om producten te schenken. Dat kan en mag nu niet. Ook mensen in een kleine ruimte om alles uit te sorteren is erg moeilijk. Zeker wanneer alles in een korte periode binnenkomt. 

 

Daarom vragen wij aan bedrijven, telers, kwekers, producenten, groothandelaren om contact op te nemen met ons om voedsel te schenken. Natuurlijk kunnen particulieren dat ook doen. Of collegae, vriendenclubs noem het maar op. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en wij nemen contact met U op.  Uiteraard zijn centjes ook zeer welkom. 

 

Bestuur en vrijwilligers van de Regionale Voedselbank Goed Ontmoet West-Brabant/Tholen