Ik was benieuwd wat Nancy en Richard Swagemakers te zeggen hadden.

Ik had immers een berichtje gekregen met de vraag of ik even langs kon komen bij de Oude Moerstraatsebaan. Natuurlijk wilde ik dat. Als autoliefhebber wil ik bij elke autogarage een kijkje nemen. En dan zeker als er gerenommeerde automerken als Fiat en Alfa Romeo te vinden zijn.

Eenmaal op het kantoor van Richard werd me al snel duidelijk wat de bedoeling was. 

Dit jaar is het alweer zestig jaar geleden dat Autobedrijf Swagemakers haar deuren opende. En het is dan ook dit zestigjarig jubileum dat de familie Swagemakers onder de aandacht wil brengen. Gevestigd aan het Korenbeursplein te Bergen op Zoom wist de garage destijds al snel het vertrouwen van heel wat automobilisten uit de regio te winnen. Daarbij werd er onderhoud gepleegd, alsook allerlei reparaties uitgevoerd op heel wat verschillende voertuigen ongeacht merk en model. 

Er komen al snel heel wat verhalen in ons gesprek, ook worden er oude foto’s getoond die ons terug in de tijd werpen. Ik zie beelden van dat eerste garagepand aan het Korenbeursplein, die ouderwetse sfeer zoals je ze bij meer garagebedrijven vond. Ook zie ik hoe de eerste spade in de grond gestoken wordt voor de nieuwe garage. Een groter pand met nog meer mogelijkheden voor de klanten. Hoog in de lucht torent die enorme paal met de trotse naamborden Chevron en Alfa Romeo

Bij een zaak waarbij kwaliteit en klanttevredenheid hoog in het vaandel staan, kon het niet uitblijven dat de grotere merken hun interesse toonden in dit Bergse autobedrijf. Het was dan ook vanzelfsprekend dat de garage in de loop der jaren al snel dealer werd van een aantal gerenommeerde merken als Glas, Sunbeam, Skoda, Daihatsu, Alfa Romeo en Fiat. 

Met name Alfa Romeo is een van die Italiaanse merken die altijd al aan de racesport gelinkt is. Richard Swagemakers is daar geen onbekende in. Zelf heeft hij nog op mening circuit geracet met eigen gebouwde wagens. De passie voor snelheid en het Italiaanse merk werd hem immers met de paplepel ingegoten en dat zie je vandaag de dag nog steeds. Wat dacht je als je bij de garage langs komt en je ziet een hele rits sportieve Alfa’s ziet staan. Het was de Alfa 4c club die Autobedrijf Swagemakers als startpunt voor een toertocht gebruikte. 

Dat heeft overigens de Fiat 500 club ook al eens gedaan. Dat moeten wel gezellige puzzelritten geweest zijn. Hoe bijzonder ook om van één model zoveel auto’s op een rij te zien staan.

 

Het is trouwens het toch wel waard om bij Autobedrijf Swagemakers gewoonweg eens een bezoekje af te leggen. Met regelmaat zie je er de meest bijzondere wagens, automobielen die je terug in de tijd nemen of je de toekomst laten zien. 

Ik kan een glimlach niet onderdrukken als ik de verhalen van Richard aanhoor. Over zijn vader, over de garage en over zijn eigen eerste stapjes in het bedrijf. Hoe hij al vroeg de auto’s in en uit de garage reed. Hoe hij daarbij ook wel eens een foutje maakte door tegen de auto van een vertegenwoordiger te rijden. 

De corona crisis zorgt ook hier voor de nodige gevolgen. Maar de Bergse garagehouder blijft positief: ‘Weet je, we moeten er nu eenmaal mee omgaan. Ik hoop dat het snel gaat met de vaccinaties. Ondertussen hebben we ons aangepast, zodat we onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.’ 

Over die klanten gesproken, nu gevestigd aan de Oude Moerstraatsebaan 50 te Bergen op Zoom kunnen de klanten nog steeds terecht voor merken als Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Lancia en Jeep. De keuze is heel uitgebreid en in de showroom kun je ook gelijk de nieuwste modellen bewonderen. Wat onderhoud betreft, biedt deze vak garage nog steeds een betrouwbare thuishaven voor klanten met een vervoersmiddel van elk merk en model. Daar kun je tegenwoordig zelfs campers en lichte bedrijfswagens toe rekenen.

Richard Swagemakers is trots op het bedrijf dat gestart werd door zijn vader: ‘Moet je kijken. Tien jaar geleden vierden we het vijftigjarig jubileum, nu zijn we al tien jaar verder. Als je terugkijkt, dan valt vooral dat warme contact met de klanten op.’ De foto’s van oude automobielen uit de jaren ’60 geven een warm beeld. ‘Dat contact met de klant is voor ons nog steeds het belangrijkste. De klant kan hier niet alleen terecht voor een nieuwe auto of een occasion, de klant moet het vertrouwen hebben dat wij ze met een veilige auto de weg op sturen en dat ze hier met elke vraag terecht kunnen.’ 

Om de juiste wagen bij de klant te krijgen, voert Autobedrijf Swagemakers ook steeds vaker specifieke zoekopdrachten uit. Zo weten ze zeker dat de klant de aankoop doet van een auto die precies voldoet aan diens specifieke eisen en wensen. Op deze manier wordt er dus speciaal “maatwerk” geleverd, en rijdt de klant dus telkens met een blij en tevreden gevoel de garage uit.

 

Wat dat betreft is er in die zestig jaar niets veranderd.

 

Autobedrijf Swagemakers, een Bergs familiebedrijf dat haar klanten al zestig jaar de service en kwaliteit biedt die ze verdienen.

 

Voor meer informatie:

 

Oude Moerstraatsebaan 50

4614 RP Bergen op Zoom

Nederland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.autobedrijfswagemakers.nl 

Tel: +31(0)164-236285

Richard Swagemakers