Het begon als een wanhoopsactie om de gemeente Bergen op Zoom uit de fincnaciéle put te trekken.

Met een miljoenenschuld is dit natuurlijk een logische actie. Je mag verwachten dat onze bestuurders, als de wijze mannen en vrouwen die ze zijn, met beleid en visie zich een weg banen naar een toekomst waarin de financiële huishouding op orde is, ja zelfs dat we weer welvarend worden. Helaas lieten de eerste bedenksels iets anders zien. Een pure "snij-in-het-vet" regie voert de boventoon. Besparen, besparen om te besparen, zullen we maar zeggen.

In die rücksichtslose bezuiningsdrang komen onze bestuurders met een nieuwe maatregel: de bijdrage aan de monumentendagen wordt ook geschrapt. Het gaat hier om een schrikbarend hoog bedrag van maar liefst 20.000 euro!!!

Nu zijn er twee simpele argumenten waarom deze actie weer totaal ondoordacht is te noemen:

  1. Wederom heeft onze gemeente in al haar arrogantie naar de burger, verzuimd om betrokken partijen en mensen in te lichten. Het is een klap in het gezicht van al die vrijwilligers die zich al jaren inzetten. Het is een landelijk fenomeen, die monumentendagen. Bergen op Zoom heeft daar nog een extra dimensie aan toegevoegd in de vorm van "Kunsten in de monumenten". Het trekt nog een grotere stroom belangstellenden de stad in. Maar wederom blijkt communicatie een metier te zijn dat onze gemeentefunctionarissen niet in hun toolbox weten te vinden.
  2. Het zou het streven moeten zijn voor onze bestuurders om de stad aantrekkelijker te maken, om middelen te vinden om het publiek onze stad in te lokken en hier hun geld uit te geven. Economisch geeft het namelijk behoorlijk wat impulsen als je het eigen publiek (de eigen bevolking) op pad beweegt, maar zeker ook het publiek van buiten de stad weet te lokken. Het geeft kunstenaars de mogelijkheid om hun naam en werken te promoten, het geeft muzikanten de mogelijkheid hun kunsten te tonen, het geeft de stad de mogelijkheid om hun pareltjes te laten zien waardoor het publiek geïnteresseerd wordt en wellicht in de toekomst onze stad vaker bezoekt, het geeft de horeca extra inkomsten, zullen we nog even doorgaan?

Maar nee hoor, ons stadsbestuur ziet wederom de mogelijkheden niet in. Op deze wijze worden er veel kansen gemist, omdat men puur naar de kosten kijkt. En ja, we weten dat daar in gesneden moet worden.

Bergen op Zoom is een bijzondere stad, een mooie stad met een bevolking die de stad rijker kan maken. Als men dat maar wil inzien en op de juiste manier van al die talenten gebruik maakt. Overleg is daarin een sleutelwoord. Natuurlijk moet er kritisch naar de kosten gekeken worden. Natuurlijk zijn organisaties en individuen in staat om met gedeeltelijk eigen middelen (lees inzet van vrijwilligers, het bundelen van krachten, etc.) veel en mooie dingen te organiseren. Maar wanneer leren de heren en dames in het pluche om nu eens echt te gaan samenwerken met al die organisaties, verenigingen en vrijwilligers. Wanneer stoppen ze nu eens met het telkenmale te schofferen van al die mensen. Wanneer valt nu eindelijk eens het arrogante masker van de gemeentelijke organisatie en gaan ze doen waarvoor ze zijn aangesteld: het zorgen voor wel en wee van haar bevolking. Ze zijn namelijk door ons gekozen en aangesteld, en de burger zou voorop moeten staan en niet het ego van de bestuurder of ambtenaar.

Het wordt hoog tijd!!

 

Verdwijnt nu ook zoiets als jeugdmonumenten, aan de jeugd is de toekomst en als je hen onze cultuur ontneemt, dan sterft de stad