Les Misérables is de nieuwe theaterproductie van De Vierschaar uit Bergen op Zoom in de openlucht.

Onder regie van Arthur van Broekhoven en Erwin Eggermont brengt een cast van bijna zeventig spelers deze eigen bewerking van Les Misérables in de herfst van 2022 tot leven. Op een unieke locatie: in de openlucht, op vestingwerk Ravelijn Op den Zoom. Dit is het enige nog intact gebleven verdedigingswerk uit 1703 van de beroemde vesting Bergen op Zoom, naar een ontwerp van vestingbouwer Menno van Coehoorn. 

 

Les Misérables zou eigenlijk dit jaar worden opgevoerd als opvolger van het uitermate succesvolle bevrijdingsspektakel Supersum uit 2019. De coronamaatregelen verhinderden dat. Het beeldmerk voor deze nieuwe Vierschaarproductie is ontworpen door Mirjam Drenth/HotelZeezicht Creatief Collectief. 

 

Les Misérables is wereldwijd al in 21 talen vertolkt. Als film, als toneelstuk, als musical.  Het schrijverscollectief van De Vierschaar (Arthur en Cees van Broekhoven en Rob Boas) heeft deze klassieker bewerkt tot een hard, rauw en ruw theaterstuk: met muziek, maar zonder zang. 

 

Beleef hoe voormalig bajesklant Jean Valjean na zijn geslaagde terugkeer in de samenleving wordt achtervolgd door een kwelgeest uit zijn verleden.

Voel de warmte als hij zich ontfermt over Cosette, de buitenechtelijke dochter van een vrouw, die door haar familie is verstoten.

Proef de spanning wanneer Cosette uiteindelijk moet kiezen tussen haar trouw aan haar beschermengel Valjean en haar liefde voor de student Marius. 

Ervaar hoe maatschappelijke misstanden en verschil van inzicht over recht en onrecht, goed en kwaad relaties compleet kunnen ontwrichten. 

Huiver om de strijd op leven en dood op de barricades in Parijs en de ultieme persoonlijke keuzes tussen afrekenen of vergeven. 

 

Les Misérables is gebaseerd op het wereldberoemde boek uit 1862 van de Franse schrijver Victor Hugo. Een sociaal realistische roman. Over dromen en passie, woede en liefde, strijd en onrecht, loslaten en vergeving. In het rauwe en meedogenloze Frankrijk van de 19e eeuw. Waar republikeinen en monarchisten elkaar naar het leven staan. En waar het gewone volk lijdt onder het juk van niets ontziende machthebbers.

Kortom: Les Misérables is van alle tijden.

 

Stichting De Vierschaar brengt sinds 1996 vrijwel jaarlijks op markante locaties in het historische decor van Bergen op Zoom een spraakmakende openluchtproductie. Tijdens de uitvoeringen krijgt lokale en regionale theatertalenten de kans zich aan een groot publiek te presenteren. De Vierschaar fungeert als koepel voor verschillende toneelverenigingen en facilitaire andere organisaties, die zeer bepalend zijn voor het rijke culturele klimaat in de stad.